Hallo tuinliefhebber,
Vandaag is het een beetje afkoelen na al die hitte van afgelopen week.
De dagen worden weer korter en ik zie al soms een beetje dauw op de ramen en spinnenwebben in de tuin in de ochtend!
In deze nieuwsbrief blikken we even terug op een scala aan zomer activiteiten en we blikken vooruit op de excursie naar De Wiershoeck.
Vriendelijke groet, Petra Grootscholten
Sinds 1981 is de stichting Stadsboerderij de Wiershoeck een dagbestedingsplek voor wie dan ook. In de tuin worden snijbloemen en groentes verbouwd. Er is een boeiende kruidentuin, de Stadsimkerij heeft er een plekje, er is een boomgaard met bijzondere oude fruitrassen en er is een boeketwerkplaats. Hier worden verse boeketten gemaakt van bloemen, takjes, zaden uit de pluktuin. We maken met Fien een rondwandeling door de tuin, drinken een kopje koffie/thee met iets erbij en nemen een zelf geplukt boeket mee naar huis. En dat allemaal voor de prijs van €12,50!!
Aanvang: 10.30-13.00 uur
Locatie: Stadsboerderij De Wiershoeck, Beijumerweg 20 (Navigatie: Onnemaheerd 2) 9737AD Groningen)
Kosten: €12,50 (contant betalen)
Info: www.wiershoeck.nl
Opgave: voor 31 augustus bij Annette Schreuder | T 050-5774123 | a.g.schreuder(at)ziggo.nl
Weet je het nog?
Ik had digitale fietstochten uitgezet, langs fietsknooppunten en de tuinen die meededen aan het open tuinenweekend van de afdeling Groningen.
Dat wilde ik zelf natuurlijk ook echt uitproberen en met mijn echtgenoot gingen we op pad in het Westerkwartier. Het weer was heerlijk, net boven de twintig graden, stapelwolkje in de lucht.
De auto bleef achter in Boerakker en we stapten op de fiets. Helaas konden we in Boerakker kwekerij Ninabel niet bewonderen, aangezien de kwekerij deze zondag niet geopend was.
Maar niet getreurd, via de fietsknooppunten gingen we op weg naar Oldekerk naar Garma Been. Warm welkom en wat een mooie grote tuin in vakken aangelegd, een mix van sierbloemen en moestuin vakken (keurig in de rij), met een heus bos aan beide kanten en een vijver. Garma heeft ons rondgeleid en na ook nog een versnapering en na een stukje schrijven in haar OpenTuinen jaarboek moesten we toch echt door.
De volgende op ons lijstje was Annet Timmermans in Sebaldeburen. Annet had gezelschap op haar gezellige terras met 'bijna' doorkijkje haar tuin in. Ik zeg 'bijna' want haar hortensia's belemmeren het uitzicht een beetje. Ondanks snoeien groeit het hier als kool!
Verder ging het op de fiets naar het noordelijker gelegen Grijpskerk. Daar mocht de kleindochter van Mary Posthumus ons als poortwachter binnen laten in de tuin. Mary vertelde hoe zij de tuin heeft veranderd, nadat er een woonwijk achter hun huis kwam. Ook de moestuinbakken van de vierkante meter tuin werden bewonderd. En tenslotte bood Mary allerlei stekjes te koop aan voor een goed doel.
En toen ging het een beetje mis. We konden Tineke vd Feijst niet vinden, of we zagen het bordje 'Open Tuinen' niet. Bij onze voorgangers was erg duidelijk waar we moesten zijn....
Helaas, we gingen gewoon terug en verder naar het zuidwesten op bezoek bij Klaaske Beekhuis in Grootegast. Super netjes had Klaaske het voor elkaar in haar tuin. Nu was ik daar al wel eens vaker geweest als mede bestuurslid, maar dan vaak in de avond en in een ander seizoen!
We bleven maar kort, want onze laatste tuin ofwel kwekerij De Groene Gast in Lucaswolde stond nog op het programma. En je snapt al wel, de tijd ging deze dag veel te snel. Verder drongen er donkere wolken over en begon het helaas toch te regenen. De route voerde terug naar knooppunt 27 en zou via een pondje verlopen, echter het pondje ging niet/meer. Nu was dat geen ramp, want via de omweg kwamen we zo langs de kwekerij. De twee eigenaren stonden ons met paraplu's op te wachten en daar gingen we ook mee door de tuin en kwekerij. Hoge planten, daar houden de heren van, en deze worden gestekt en in keurige kratten te koop aangeboden. Wel biologisch natuurlijk. Hier niks 'vies' in de grond. In de moestuinbedden kon geoogst worden, verse kapucijners met een bijzonder aardappeltje stond die avond op het menu. Mijn echtgenoot en ik lustten inmiddels ook wel wat. Hup de laatste droge kilometers terug naar de auto en naar Groningen terug. Het was een bijzondere dag. Wat heerlijk om met mensen te praten die zo begaan zijn met hun tuin en dat graag willen delen! Dank! Petra Grootscholten
Dit jaar een kleinere groep mensen die geinteresseerd waren in een tuinenbezoek, dus een kleinere bus gereserveerd,
blijkt Klaaske zich iets verteld en waren er toch meer mensen dan in de bus konden.
Maar dat mocht de pret niet drukken, er ging gewoon een auto mee op reis.
Rixt van Gosliga had dit keer Drenthe op haar lijstje en de eerste stop was in Elp, waar we te gast waren bij de 4500m2 tuin 'T VLIJTIG LOESJE van Piet Faber & Loes Barendregt.
Achter een mooie oude boerderij een groot gazon waarin een aantal bomen staan in wuivend gras, je vijvers vindt en een grote border ziet rond het gazon voor een totaal beeld met een pad erdoorheen. Hier waren we wel even zoet, rondgeleid door Piet. Hier geen 'standaard' verdeling; Piet doet de planten en Loes het grote snoeiwerk ;-) Een plaatje deze tuin!
Verder ging het naar Hijken voor het tweede tuinbezoek naar ROOS VAN HIJKEN van Luc & Petra ter Beek. In deze tuin van wel liefst 7000m2 geen totaal beeld, maar verschillende tuinkamers. De Engelse tuin was prachtig in bloei!
In beide tuinen zijn er geen betaalde krachten of extra vrijwilligers. Petje af dat ze dit alle vier zo mooi maken. Voor velen was deze avond een inspiratiebron.
Goed gedaan Rixt!!
Het was een lang gekoesterde wens van het bestuur, om als activiteit op het programma eens via een fietstocht langs bezienswaardige tuinen te fietsen.
Eveline Hilhorst wist in de buurt van Thesinge een aantal tuineigenaren bereid om langs te komen.
Vervolgens de route erbij gepakt en we waren er klaar voor. Ware het niet dat er een hittegolf ons land in kwam.
We hebben erg getwijfeld, moeten we dit wel door laten gaan? Zo midden op de dag met 32 graden fietsen??
Zo kwam het dat we de aanvangsttijd hebben vervroegd en stonden er uiteindelijk om 9.30h 12 mensen onder een boom met de fiets klaar bij de ingang van het zwembad van Kardinge en zetten we koers via de nieuwe fietssnelweg naar Ten Boer naar Tineke en Peter Scheedler. Hier een hele mooie tuin in combinatie met mooie eigen gemaakte kunstwerken. We zijn heel vriendelijk ontvangen, konden fijn rondlopen. Hier soms geen heggen, maar afscheidingen van geroest vlechtwerk waar klein fruit tegen aan groeit. We hadden aandacht voor de kunst en praten even in de werkplaats met Peter. Nadien in de schaduw op het terras ook nog wat te drinken. Verder ging het na drie kwartier naar Thesinge. Bij de volgende tuin waren de eigenaren Heina en Kees van Zanten op vakantie, maar we mochten gerust rondkijken. Heel aardig hier de wat brede border die de oprit naar de schuur afscheidde van de tuin en de prachtige Annabellen voor het historische huis. En verder ging het naar Renee den Hartog en Joline Bosmans. Ook hier een heerlijke tuin van tuinliefhebbers die bestond uit een bosdeel voor allerlei dieren en een border, fruit, moestuindeel met uitzicht op het boerenland. Deze dames waren ook zo vriendelijk en hebben van alles uitgelegd over de soorten fruitbomen in de tuin. Dat je de oogst appels ook kunt drogen om appelchips te maken of in te brengen bij de Biotoop in ruil voor de appelcider die ze daar maken. We mochten zelfs de appelchips en James Grieves (die bijna van de boom komen vallen) even proeven. Heerlijk! De laatste stop was de tuin van Eveline Hilhorst en Theo de Wit, de nieuw vormgegeven tuin bij de oude pastorie naast de kerk. Naast het bewonderen van de tuin, konden we zelfs aan de lunch met allerlei lekkernijen, even in de schaduw napraten van al dat moois. Tja en de tijd moesten we wel in de gaten houden, want het werd heter en heter en we moesten ook weer terug naar huis op de fiets.
Conclusie; een zeer geslaagde ochtend! Met dank aan Eveline voor de organisatie!
En de winnaar is bekend!
Wij hielden een fotowedstrijd met als thema 'De stads- en balkontuin'.
Het werkte zo:
1. Stuur je mooiste foto van je balkon of stadstuin in naar groeienbloeigroningen@gmail.com
2. Zorg dat de inzending uiterlijk 15 augustus 2022 binnen is
3. Een deskundige kleine jury beoordeelt de inzendingen (het gaat hierbij niet om fotograafkunsten, maar om je tuin of balkon!)
4. In het nieuwsbericht van september zullen we de winnaar bekend maken
Vol spanning hield ik de mail in de gaten. Van de 436 geadresseerden in de mailinglist was ik benieuwd hoeveel respons hierop kwam.
Tjonge dat viel tegen!!! Er zijn 'zeggen en spreken' twee foto's binnengekomen?!
Maar dat waren wel plaatjes hoor. We vonden het ook best lastig om deze te beoordelen.
Meerdere stemmen gelden en we hebben een winnaar in: Aldert Bakker
Het boek "Zelf je tuin beplanten; Van hele tuin tot vakken en borders" van Modeste Herwig is voor jou!
Second best is: Eva Corpeleijn
We hebben voor jou een ingelast cadeau: "De Tuinscheurkalender 2023"
Van harte gefeleciteerd! De winnende foto's zijn hieronder afgebeeld.
Ik neem contact op om te zien hoe we deze cadeautjes kunnen overhandigen.
Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)
U ontvangt deze mailing omdat u zich in het verleden hiervoor heeft opgegeven of omdat u lid bent van Groei & Bloei. Gelet op de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) per 25 mei 2018 geven wij u de mogelijkheid om te bepalen of u deze mailing ook in de toekomst wilt blijven ontvangen. Wilt u deze mailing in de toekomst niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail waarin u dit aangeeft. Groei&Bloei heeft een privacyverklaring (gedateerd 10 juli 2018), die op de website van Groei&Bloei is te vinden