Groningen

Nieuwsberichten Groei en Bloei afdeling Groningen

Lieve Groei en Bloeiers,

Wat willen wij, als bestuur van Groei en Bloei afdeling Groningen, na de zomer de draad weer graag oppakken. Toch gooit  Corona nog steeds roet in het eten. Wij worstelen met de vraag of het verstandig is om activiteiten door te laten gaan. Het is een dilemma; aan de ene kant willen wij onze leden graag een programma bieden, maar aan de andere kant vinden wij uw (en onze) gezondheid ook erg belangrijk.

Als bestuur hebben we gisterenavond na lange tijd weer een vergadermoment gehad en onze najaarsactiviteiten tegen het licht gehouden.

Als eerste staat de excursie naar de Pluktuin De Wiershoeck in Groningen op het programma. Helaas is de Pluktuin zelf nog niet open voor excursies en gaat deze as. zaterdag dan ook niet door.

Activiteiten worden doorgaans georganiseerd in het Vinkhuys.
Kunnen we daar weer terecht en hoe dan?
Wij (in samenspraak met het Vinkhuys) denken evt. aan de volgende spelregels:
- Er zal een maximum gesteld worden aan het aantal mensen die kunnen worden toegelaten
- Iedereen reserveert zijn toegang van tevoren digitaal
- Iedereen zit op 1,5 meter afstand (behalve leden van één gezin)
- Er worden geen handen geschud
- Koffie/thee staat op de tafels in de zaal en de pauze komt te vervallen om onnodig heen en weer lopen te voorkomen

Met deze spelregels in gedachten denken wij dat het niet mogelijk is om de bloemschik-avonden in het kleine zaaltje boven door te laten gaan. De ruimte is erg klein, waardoor we door de 1,5m regel te weinig mensen een plaats kunnen bieden. De grote zaal is voor ons financieel niet haalbaar en mogelijk ook niet ter beschikking.

Wel hopen en denken we dat, als sprekers akkoord gaan, een lezing mogelijk zou kunnen zijn in de grote zaal. Wij willen daartoe de sprekers benaderen.

Wij horen graag van u, wat u als lid van onze afdeling, graag zou zien met betrekking tot de activiteiten.
Door te klikken op deze link kunt u makkelijk een reactie versturen.
Het vervolg nemen we op in de volgende nieuwsflits.

Met vriendelijke groet, Petra Grootscholten

Open Tuinen weekend succes!

In het weekend van 1 en 2 augustus hielden rond de 40 tuineigenaren van de afdeling Groningen open huis in hun tuin!!
Vele liefhebbers, vanuit Berlijn aan toe, kwamen langs om onze tuinen te bewonderen. 
Mensen hadden zin in een uitje en dat was te zien.
Tuineigenaren hadden hun tuin nog nooit eerder zo goed op orde!
Succesvol in één woord.
Fijn dat we dit evenement hebben laten doorgaan!!

Bloem van de maand september; de Hortensia

De snijhortensia staat in september op de Bloemenagenda
Enorme bloemen in het wit, roze of blauw die doorkleuren naar herfstige tinten rood, bruin of groen. We hebben het over de hortensia. Deze bloem past perfect bij september, de maand waarin de zomer voorzichtig plaats maakt voor de herfst. 

Herkomst
Hortensia, officieel Hydrangea, komt uit de familie van de Hydrangeaceae. De Latijnse naam Hydrangea betekent letterlijk watervat: ‘hydro’ (water) en ‘angeion’ (vat of kruik). Deze plant komt van oorsprong uit China en grote delen van Noord- en Midden-Amerika en andere streken in Oost Azië. De hortensia staat symbool voor gratie, dankbaarheid, schoonheid en overvloed vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm. De volksnaam hortensia werd in 1771 verzonnen door de Franse plantkundige Philibert Commerson.

Keuze assortiment
Bloemen zijn soms wel 25 centimeter in doorsnede en de steellengtes kunnen meer dan een meter zijn. De bekendste hortensia is de Hydrangea macrophylla. Er zijn veel cultivars in deze soort met roze, witte, groene, rode, paars of blauwe bloeiwijzen. De kleur blauw is door de kweker gemaakt door speciale stoffen aan het gietwater toe te dienen. Er zijn bloemen met effen, intense kleuren, maar ook tweekleurigen. De vorm van de bloem is een bol, de kleine bloempjes die gezamenlijk de bol vormen kunnen enkel- of gevuldbloemig zijn. Snijhortensia’s houden de kleur van het moment dat ze afgesneden worden, ze kleuren niet langer door. Je kunt kiezen voor nog jonge, frisse, niet doorgekleurde bloemen of doorgekleurde bloemen die al bijna in herfstkleur zijn. Hoe verder de hortensia doorgekleurd is, hoe langer hij houdbaar blijft. In september zijn er veel doorgekleurde hortensia’s verkrijgbaar. Soms kom je ook H. Macrophylla als snijblad tegen, waaraan dan geen bloem zit. Andere aangeboden soorten zijn H. paniculata (pluimhortensia) en de H. arborescens met de bekende cultivar ‘Annabelle’.


Verzorgingstips voor professionals
Snijd de bloemen schuin af met een schoon, scherp mes of snoeischaar.
Verwijder de bladeren zodanig dat er geen blad in het water komt te staan.
Zet de bloemen na het afsnijden onmiddellijk in het water.
Hortensia’s doen het niet goed in een metalen vaas of emmer.
Vul de vaas met schoon water en voeg snijbloemenvoedsel voor heestertakken toe.
Gaan de verse bloemen onverhoopt slap hangen neem ze dan uit het water, snijd ze opnieuw ongeveer 5 cm schuin af en zet ze een aantal uren op een koele plaats tot ze volledig hersteld zijn. Sommigen kunnen zelfs prachtig opdrogen en als droogbloem nog veel langer mee gaan.

Presentatietips voor professionals
In september maak je mooie bloemstukken die je kunt laten indrogen. Combineer bijvoorbeeld de Classic hortensia met Sedum en Japanse Anemone. Je hoeft het arrangement geen water te geven, het droogt mooi in en is daarmee heel lang houdbaar. Een ander bloemrijk geheel maak je door hortensia te combineren met ridderspoor, dahlia, roos of anjer. Veel imposante bloemen samen, waarbij de hortensia wel de hoofdrol blijft spelen. Voor een krans van 30 cm doorsnede heb je zo’n zeven tot acht flinke bloemen nodig. Haal de bloemen uit elkaar en maak kleine toefjes die je rondom in de krans steekt. Combineer met andere herftsbloemen als Sedum, Physalis, rozenbottels en bladmaterialen als Eucalyptus en Galaxy.

Dank aan Mooiwatbloemendoen.nl en Bloemenbureau Holland.

Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)
U ontvangt deze mailing omdat u zich in het verleden hiervoor heeft opgegeven of omdat u lid bent van Groei & Bloei. Gelet op de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) per 25 mei 2018 geven wij u de mogelijkheid om te bepalen of u deze mailing ook in de toekomst wilt blijven ontvangen. Wilt u deze mailing in de toekomst niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail waarin u dit aangeeft. Groei&Bloei heeft een privacyverklaring (gedateerd 10 juli 2018), die op de website van Groei&Bloei is te vinden