Groningen

Nieuwsberichten Groei en Bloei afdeling Groningen

Hallo Groei en Bloeiers,

De persconferentie van meneer Rutte gisteren, geeft ons twee weken lang strengere maatregelen!
Laten we hopen dat de besmettingen met corona sterk zullen dalen.
Als we daar vanuit gaan, heb ik deze keer nl. goed nieuws te vertellen.
Zoals al in een vorige nieuwsbrief is geschreven, hebben we onderzoek gedaan om voor het bloemschikken een mogelijkheid te zoeken.
We hebben dit gevonden!
Normaal gesproken komt Linda Eising naar ons toe, maar nu draaien we de rollen om, wij gaan voor de kerstworkshop naar Linda toe.
Zie voor verdere informatie het stukje hieronder en geef u zo snel mogelijk op!!

Verder heeft Eveline Hilhorst een interview gehouden met Els de Boer. 
Els is al een hele tijd actief in haar tuingroep. 
Verderop in de nieuwsflits leest u er meer over.

Ten slotte zijn deze komende twee maanden normaal gesproken een tijd van samenzijn met SintMaarten, Sinterklaas en Kerst.
Waarschijnlijk gaat u dit ivm. corona in een veel kleinere kring vieren dan normaal!
Ik wens u namens het bestuur van Groei en Bloei Groningen ondanks alles een mooie tijd toe!

Met vriendelijke groet, Petra Grootscholten

Bloemschikken kerstworkshop

Gaat u mee naar Hooghalen voor het kerstarrangement?
We hebben met een aantal mensen een bloemschikworkshop uitgeprobeerd en dat is heel goed bevallen.
Daarom durven we het aan om met Groei en Bloei Groningen met max. 15 personen de kerstworkshop te houden in Linda Eising´s eigen werkplaats! 
In een voormalige melkfabriek is naast een woonhuis een geweldige werkplaats ontstaan.
Linda heeft dit prachtig ingericht met grote werktafels en veel licht.
Ivm. corona was het niet mogelijk om de kerstworkshop in het Vinkhuys te houden.
Vandaar de we willen uitwijken naar Hooghalen.

Datum:                              Tijdstip:
Zaterdag 12 december     10.00-12.00   Kerstworkshop!

Locatie:    Floraprojects, Hoofdstraat 24, 9414 AC Hooghalen (met eigen vervoer)
Kosten:    Kerstworkshop €27,50 leden en €30,- niet-leden (incl. koffie/thee, wel graag contant betalen)
Opgave:   voor 1 december bij Klaaske Beekhuis | T 0594-611685 | klaaske.bd(at)hotmail.nl

 

Met een tuinclub mooie tuinen bezoeken

Door Corona moesten dit voorjaar veel mensen thuis blijven. De tuin of balkon kreeg veel aandacht. De tuincentra werden druk bezocht. Het was verrassend om te zien dat de tuin of het balkon werd voorzien van nieuwe planten en zelfs opnieuw werd ingericht. Ook de landelijke website van Groei&Bloei met veel beelden en informatie van planten en tuinen werd en wordt nog steeds druk bezocht. Zodra het mogelijk was gingen mensen op pad om tuinen te bezoeken.

Tuinen bekijken is populair. We zagen het al bij de Open Tuinen Weekend van Groningen. Ook door het mooie weer hebben deze tuinen veel bezoekers gekregen.

In deze rubriek laten wij leden van onze afdeling vertellen over hun tuinclub. Tuinclubs met enthousiaste tuinliefhebbers die met elkaar op stap gaan om mooie  tuinen te bezoeken.

Voordat de Open Tuinen Estafette in Groningen werd georganiseerd waren er al noordelijke tuinclubs met bezoek aan tuinen die meededen aan ‘Het Tuinpad Op’ of ‘De Tuinstichting’.

Els de Boer uit Warffum heeft lang ervaring met een tuinclub. Zij vertelde dat er vroeger al tuinliefhebbers waren die zich organiseerden om met elkaar mooie tuinen te bezoeken. Er bestond een groot netwerk van tuinclubs, ook in het noorden. De mensen deden het ook vaak voor de gezelligheid. De tuinclubs bestonden vroeger alleen uit vrouwen omdat die toen nog niet buitenshuis werkten en ’s middags tijd hadden om met elkaar op stap te gaan.

Mien Ruys deed in het blad ‘Onze Eigen Tuin’ een oproep om tuinclubs aan te melden of om een nieuwe tuinclub te beginnen. In een mum van tijd stonden in het blad diverse nieuwe tuinclubs. Een van de oudste tuinclubs van Groningen, uit Garnwerd, meldde zich aan. Deze tuinclub bestond toen uit 12 personen, breidde zich uit, kromp, groeide weer en bestaat nog steeds.

Els de Boer is zelf heel lang lid van de tuinclub “Noord-Groningen”, die elk jaar meerdere keren op stap gaat binnen de regio en ook daarbuiten. De club bestond eerst alleen uit vrouwen en een enkele man. Nu bestaat meer dan de helft van de club uit mannen. Els verzamelt informatie over nieuwe tuinen om daarmee een mooie route voor haar tuinclub uit te zetten.

In haar tijd in het bestuur van de afdeling Groningen van Groei&Bloei werden een aantal tuinclubs gestart met de actie “Kijken in elkaars tuinen”. In deze tuinclubs konden de deelnemers ook elkaar beter leren kennen. Wel was het lastig volgens haar om de tuinclubs te laten voortbestaan. Daarvoor zijn volgens haar enthousiaste voortrekkers nodig. Al pratende tijdens het interview kreeg zij direct ideeën voor een nieuwe tuinenroute voor haar tuinclub.

Een aantal leden van de afdeling is het gelukt om een tuinclub te beginnen. In de volgende afleveringen laten we deze leden vertellen over hun ervaringen met “hun” tuinclub. Wie weet wordt u ook enthousiast om mee te doen of om een tuinclub te beginnen.

Bloem van de maand november/december; De Amaryllis

De amaryllis, ook bekend als Hippeastrum, is een echte decemberster. De fonkelende bloem brengt warmte in koude dagen.

Herkomst
De amaryllis is een bolgewas uit de Amaryllidaceae-familie en is vooral bekend vanwege haar enorme bloemen. Het geslacht bestaat uit zo’n 70 tot 75 soorten en meer dan 600 hybriden en cultivars. De amaryllis loopt u in het wild tegen het lijf in de (sub)tropische gebieden van Mexico en de Caraïben tot in het noorden van Argentinië. In Noord-Amerika wordt de bloem vanwege zijn kale steel ook wel Naked Lady genoemd.

Keuze assortiment
Door allerlei kruisingen zijn er amaryllis-groepen op basis van de bloemvorm: Galaxy Grp, Diamond Grp, Colibri Grp, Double Galaxy Grp, Double Diamond Grp, Double Colibri Grp, Butterfly Grp, Trumpet Grp en de Spider Grp waaronder de Cybisters vallen met orchidee- of spidertypen. Bij amaryllis denkt u vanwege de kerstperiode snel aan de kleuren rood en wit, maar het kleurenspectrum is de laatste jaren enorm uitgebreid. Zo zijn er nu ook paarse, roze, gele, groene en diverse tweekleurige bloemen. De holle bloemstengel is 50-60 centimeter lang en 3-5 centimeter breed. De bollen worden in kassen geplant om er bloemen van te snijden. Afhankelijk van de soort draagt de plant twee tot zes grote bloemen aan de top, met zes helder gekleurde bloembladeren.

Waar let u op bij de inkoop van amaryllis?

  • Let op de lengte en het aantal knoppen per steel.
  • De bloemen worden meestal droog in een doos aangeboden en koel bewaard bij 5 graden Celsius.
  • Check ook of de bloemdekblaadjes niet slap, verdroogd, verschrompeld, glazig of verkleurd zijn.
  • De stelen zijn soms slap, ze knakken of zijn ingedroogd. Dit betekent dat de bloemen te lang droog zijn bewaard.

Verzorgingstips voor professionals

  • Het scheuren en opkrullen van het einde van de steel is een typerende eigenschap van de amaryllis. U voorkomt dit door een klein stukje tape om de onderkant van de steel te wikkelen.
  • Bij het maken van boeketten en bloemwerk kunt u een stok in de holle steel steken om de zware bloemen te dragen.
  • Bij het verwerken in steekschuim is het handig een gat voor te prikken voordat de bloem erin gestoken wordt.
  • Zet de amaryllis niet bij op de tocht, bij de verwarming of fruitschaal. Het rijpende fruit geeft ethyleen af wat de bloemen versneld veroudert.
  • Gebruik de strakke lange amaryllis-stelen als eye-catcher in arrangement. U maakt mooie kerstboeketten en -arrangementen door amaryllis te combineren met kale takken als Cornus of Salix, met Ilex verticillata (bladverliezende hulst) of met trekheesters als Viburnum of Syringa.
  • Een creatieve optie is ook de bloemen op zijn kop te hangen aan een aantal takken zodat er een hangend arrangement ontstaat, een soort alternatieve kerstboom. Giet water in de stelen en de bloemen komen volledig tot bloei. Als u in de steel nog een accentuerende snijbloem als roos of gerbera plaatst heeft u een echte aandachtstrekker.

Dank aan Mooiwatbloemendoen.nl en Bloemenbureau Holland.

Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)
U ontvangt deze mailing omdat u zich in het verleden hiervoor heeft opgegeven of omdat u lid bent van Groei & Bloei. Gelet op de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) per 25 mei 2018 geven wij u de mogelijkheid om te bepalen of u deze mailing ook in de toekomst wilt blijven ontvangen. Wilt u deze mailing in de toekomst niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail waarin u dit aangeeft. Groei&Bloei heeft een privacyverklaring (gedateerd 10 juli 2018), die op de website van Groei&Bloei is te vinden