Groningen

Nieuwsbericht Mei 2022 Groei en Bloei afdeling Groningen

Hallo tuinliefhebber,

Deze keer in dit nieuwsbericht:

  • Neem je stekjes mee naar de Lentemarkt op zaterdag 7 mei.
  • We organiseren een fotowedstijd.
  • Terugblik
  • Met Hemelvaart is er Gardenista! Plan een bezoek!

Vriendelijke groet, Petra Grootscholten

Lentemarkt op zaterdag 7 mei

Kom met je stekjes naar onze Lentemarkt op het voorplein van ’t Vinkhuys.
Gezellig een praatje over je favoriete planten. Welke doen het goed en welke niet?
Ik heb eens vele plantjes voor een mini prijsje kunnen meegeven aan iemand die net een tuin was begonnen en zei: "Als dit het bij jou op de klei goed doet, dan moet ik deze plantjes hebben!!"
En zo is het natuurlijk ook! Je weet zelf vaak heel goed dat iets bij jou groeit!
Neem een eigen tafel of kleedje mee en zoek een leuk plekje uit.
De markt heeft bovendien een aantal standhouders, waaronder:
Bloemschikdemo / Tweede hands tuinboeken / Tweede hands tuingereedschap/Tegel eruit&Plant erin.

We hopen op een gezellige dag!!

Aanvang:       11.00—14.30 uur
Locatie:          MFC ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, 9743 BJ  Groningen

Terugblik bloemschikken, jaarvergadering, lezing, huldiging

Dit voorjaar hebben we twee keer in De Fontein 'creatief met bloemen' kunnen zijn ;-)
Wat heerlijk om met Linda Eising weer aan de slag te kunnen. In een nieuwe omgeving, voor vele mensen een makkelijkere locatie, heel aardige mensen van De Fontein. De ruimte bleek al bijna te klein de laatste keer, zodat Linda in de hal een hele uitstalling met materialen had gemaakt. We hebben er allemaal weer wat moois van gemaakt. In de herfst gaan we weer verder!!

In een kort half uurtje werd de jaarvergadering gehouden. De notulen, jaaroverzicht (financieel en in woord) zijn per mail naar alle leden toegestuurd. Deze documenten namen Jenny en Klaaske nog kort door. De kascommissie werd bedankt voor de controle en er werd een nieuwe commissie samengesteld. Er was ook ruimte voor het stellen van vragen en het opperen van ideeen. De stinzenplanten bezoeken bij een borg worden gewaardeerd. Een idee om een lezing te houden over natte tuingrond en wat daar aan te doen, gaf zelfs direct een hele aardige discussie onder de aanwezigen. Het blijkt dat er in de zaal ook veel deskundigheid is!! 

Na de koffie nam Jan Dijkstra van kwekerij en kijktuin ‘Aan de Dijk’  in het Groningse Oudeschip het woord. Er kwam een hele collectie schaduwplanten in dia's voorbij. Mooi om zijn liefde voor het vak te zien. Er waren inmiddels meer dan 25 mensen aanwezig. Fijn! In de pauze was er een ruime keuze aan verschillende plantjes bij de verkoop. En ook daar kon Jan zijn verhaal doen bij alle vragen die er onder de aanwezigen leefden.

In de pauze van de lezing was er een feestelijk moment. Aly Brinkman werd in het zonnetje gezet, omdat ze 35 jaar lid is van Groei en Bloei. Via het hoofdbestuur is er het felbegeerde speldje en wij als afdeling hadden een mooi boeket! Aly zelf trakteerde voor deze gelegenheid heerlijke chocolade tulpen! 
Verder werden zoals gebruikelijk Gretha en Coby bedankt voor hun inzet bij de opentuinen estafette.

 

Fotowedstrijd De Stads- en Balkontuin

Weet je nog van de vorige nieuwsbrief?
Wij houden een fotowedstrijd met als thema 'De stads- en balkontuin'.

Het werkt zo:
1. Stuur je mooiste foto van je balkon of stadstuin in naar groeienbloeigroningen@gmail.com
2. Zorg dat de inzending uiterlijk 15 augustus 2022 binnen is
3. Een deskundige kleine jury beoordeelt de inzendingen (het gaat hierbij niet om fotograafkunsten, maar om je tuin of balkon!)
4. In de nieuwsbrief van september zullen we de winnaar bekend maken

Wat kun je winnen:
Het boek "Zelf je tuin beplanten; Van hele tuin tot vakken en borders"  van  Modeste Herwig

 

Gardenista van 25-29 mei 2022

Leven in het Groen
Gardenista is hét groenfestival in Nederland. Het 5-daagse festival biedt tuinontwerpers, bloemarrangeurs, hoveniers, kwekers, moestuinierders maar ook studenten, hobbyisten, kunstenaars en cateraars een podium waar ‘Leven in het Groen’ centraal staat. Ben je ín voor een dagje waar al jouw ‘groen’ zintuigen geprikkeld worden? Kom dan naar Gardenista van 25 tot en met 29 mei 2022. Het festival vindt plaats op de historische buitenplaats ‘Den Alerdinck’ in Laag Zuthem vlakbij Zwolle.

Gardenista is er voor iedereen!
Klinkende namen als Hans Kramer van kwekerij de Hessenhof, Harry Pierik, Sjaak Willemstein en de Tuinen Mien Ruys delen hun inspiratie en kunde. Bekende en jonge talentvolle bloemarrangeurs verzorgen demonstraties en moestuinierders laten je proeven van eetbare bloemen. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een gezinsdagje uit of uitje met de tuinvereniging:

  • Workshops voor kinderen
  • 4 competities
  • 150 exposanten
  • Diverse kwekers met unieke planten
  • Een verrassend entertainment- en muziekprogramma
  • Catering onder eeuwenoude bomen

 

Doe mee aan één van de Gardenista competities! Ben je een enthousiaste bloemstylist (student, amateur of professional). Een fanatieke (hobby)kweker? Of ontwerp je tuinen als hobby of voor je werk? Toon jouw talent tijdens Gardenista en inspireer duizenden bezoekers met jouw ontwerp of creatie!
- Bloemschikken
- Inspiratietuinen
- Postzegeltuinen
- Kwekerscompetitie
De meeste competities worden beoordeeld door een vakkundige jury en er is een publieksprijs. Iedere bezoeker kan een stem uitbrengen op zijn of haar favoriete postzegeltuin, bloemarrangement en plant. Wil je meer weten over de competities of je aanmelden? Kijk dan op Gardenista.nl of neem contact op via jongeneel@gardenista.nl.

 

Zo veel meer Groei en Bloei informatie

Ik ontvang naast het tijdschrift Groei en Bloei en de informatie op de website van Groei en Bloei ook de nieuwsbrief van Groei en Bloei. 
Hierin komen allerlei handige tips, ideeen en korte stukjes die allen te maken hebben met onze groene vingers.
Wellicht ook een aardig idee voor u? Gewoon aanmelden via deze website: Groei & Bloei; tuininspiratie, tijdschrift, vereniging & webshop
In een laatste nieuwsbrief stond een wedstrijd om je eigen border te ontwerpen (Ontwerp je eigen border Groei & Bloei Nationale Tuinweek 2022), en de melding van de Week van de Groene Tuin (Home - Week van de Groene Tuin). 
Van 12 t/m 18 april 2022 is het nl. de 'Week van de Groene Tuin', waarin er iedere dag groene én duurzame tips gedeeld worden en er groene acties zijn door heel Nederland. Deze week, die georganiseerd wordt door Milieu Centraal samen met een groot aantal partners, is om zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten te vergroenen en verduurzamen. 
Doe er uw voordeel mee!!
 

Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)
U ontvangt deze mailing omdat u zich in het verleden hiervoor heeft opgegeven of omdat u lid bent van Groei & Bloei. Gelet op de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) per 25 mei 2018 geven wij u de mogelijkheid om te bepalen of u deze mailing ook in de toekomst wilt blijven ontvangen. Wilt u deze mailing in de toekomst niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail waarin u dit aangeeft. Groei&Bloei heeft een privacyverklaring (gedateerd 10 juli 2018), die op de website van Groei&Bloei is te vinden