Groningen

Nieuwsbericht April 2022 Groei en Bloei afdeling Groningen

Hallo tuinliefhebber,

Het tuinseizoen is nu echt gestart!

Wij van Groei en Bloei Groningen hebben in petto:

 • Boemschikken voor Pasen in de Fontein
 • De jaarvergadering komt eraan met een hele interessante lezing over schaduwplanten van Jan Dijkstra. Er komen plantjes voor de verkoop mee vanuit zijn kwekerij Aan de Dijk!
 • We gaan een wedstijd organiseren
 • Ga alvast stekjes 'reserveren' of vrij planten, want de Lentemarkt staat op de agenda.
 • Gardenista komt er dit jaar echt van, plan een bezoek!
 • Of dompel je onder met nog meer fantastisch tuin nieuws

Vriendelijke groet, Petra Grootscholten

Bloemschikken

We gaan bloemschikken voor Pasen!
En wel op nieuwe locatie De Fontein in de stad Groningen!
Doet u ook mee? 
U kunt kiezen uit twee werkvormen; een opdracht met eigen materiaal (Eigen materiaal) óf een bloemstuk maken aan de hand van een voorbeeld, waarbij alle materialen worden verzorgd (Workshop). Onder begeleiding van Linda Eising (docente op “Terra” en eigenaresse van ”Floraprojects”) maakt u vaak icm. een technisch detail een mooi bloemwerk!  

Datum:          Maandag 4 april 2022
Tijdstip:         19.00-21.30 uur (we beginnen iets eerder dan normaal!)
Locatie:         De Fontein, Eikenlaan 255, 9741 EZ Groningen (Tegenover parkeren bij zwembad De Parrel/De Vensterschool)
Kosten:          'Workshop'   €30,- voor leden, €33,- voor niet-leden of 'Eigen materiaal' €10,- voor leden, €13,- voor niet-leden (contant betalen)
Opgave:         Is er nog een plaatsje vrij? Vraag Klaaske Beekhuis | T 0594-611685 | klaaske.bd(at)hotmail.nl

 

Jaarvergadering en Lezing Schaduwplanten

Voor de leden is er om 19.30 de jaarvergadering, waarin we het jaar kort doornemen, alle stukken vastleggen en u in de gelegenheid bent om vragen te stellen aan het bestuur.

Na de koffie zal Jan Dijkstra van kwekerij en kijktuin ‘Aan de Dijk’  in het Groningse Oudeschip het woord nemen. Jan is gespecialiseerd in schaduwplanten en grassen. Tijdens deze lezing laat Jan de mogelijkheden  van schaduwplanten zien.Voor veel tuinbezitters is de schaduw in de tuin een probleem. De planten willen niet groeien of niet bloeien, het is  te droog of te nat. Toch zijn er verrassend veel mogelijkheden om ook een schaduw tuin aantrekkelijk en spannend te maken. 
Jan verkoopt vanavond plantjes uit eigen kwekerij!!

Datum:  Woensdag 13 april 2022
Aanvang:  19.30 uur, lezing start om 20.15 uur
Locatie:  Multifunctioneel Centrum ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, Groningen
Kosten:  gratis voor leden, €3,- voor niet-leden

Lentemarkt op zaterdag 7 mei!

Heeft u stekjes die u graag met andere mensen deelt?
Dat kan op onze Lentemarkt op het voorplein van ’t Vinkhuys.
U kunt met uw eigen meegebrachte tafel of kleedje een leuk plekje uitzoeken.
De markt heeft bovendien een aantal standhouders, waaronder:
Bloemschikdemo / Tweede hands tuinboeken / Tweede hands tuingereedschap/Tegel eruit&Plant erin.

We hopen op een gezellige dag!!

Aanvang:       11.00—14.30 uur
Locatie:          MFC ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, 9743 BJ  Groningen

Fotowedstrijd De Stads- en Balkontuin

Ga er alvast even over nadenken.
Ga er alvast even voor zitten.
Steek dan de handen uit de mouwen.
Verzorg liefdevol het jonge groen.
Dan is er straks vast een hoekje van de stadstuin of balkon fotowaardig.
Wij houden een fotowedstrijd met als thema 'De stads- en balkontuin'.
In het volgende nieuwsbericht vertellen we meer!

Gardenista van 25-29 mei 2022

Leven in het Groen
Gardenista is hét groenfestival in Nederland. Het 5-daagse festival biedt tuinontwerpers, bloemarrangeurs, hoveniers, kwekers, moestuinierders maar ook studenten, hobbyisten, kunstenaars en cateraars een podium waar ‘Leven in het Groen’ centraal staat. Ben je ín voor een dagje waar al jouw ‘groen’ zintuigen geprikkeld worden? Kom dan naar Gardenista van 25 tot en met 29 mei 2022. Het festival vindt plaats op de historische buitenplaats ‘Den Alerdinck’ in Laag Zuthem vlakbij Zwolle.

Gardenista is er voor iedereen!
Klinkende namen als Hans Kramer van kwekerij de Hessenhof, Harry Pierik, Sjaak Willemstein en de Tuinen Mien Ruys delen hun inspiratie en kunde. Bekende en jonge talentvolle bloemarrangeurs verzorgen demonstraties en moestuinierders laten je proeven van eetbare bloemen. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een gezinsdagje uit of uitje met de tuinvereniging:

 • Workshops voor kinderen
 • 4 competities
 • 150 exposanten
 • Diverse kwekers met unieke planten
 • Een verrassend entertainment- en muziekprogramma
 • Catering onder eeuwenoude bomen

 

Doe mee aan één van de Gardenista competities! Ben je een enthousiaste bloemstylist (student, amateur of professional). Een fanatieke (hobby)kweker? Of ontwerp je tuinen als hobby of voor je werk? Toon jouw talent tijdens Gardenista en inspireer duizenden bezoekers met jouw ontwerp of creatie!
- Bloemschikken
- Inspiratietuinen
- Postzegeltuinen
- Kwekerscompetitie
De meeste competities worden beoordeeld door een vakkundige jury en er is een publieksprijs. Iedere bezoeker kan een stem uitbrengen op zijn of haar favoriete postzegeltuin, bloemarrangement en plant. Wil je meer weten over de competities of je aanmelden? Kijk dan op Gardenista.nl of neem contact op via jongeneel@gardenista.nl.

 

Zo veel meer Groei en Bloei informatie

Ik ontvang naast het tijdschrift Groei en Bloei en de informatie op de website van Groei en Bloei ook de nieuwsbrief van Groei en Bloei. 
Hierin komen allerlei handige tips, ideeen en korte stukjes die allen te maken hebben met onze groene vingers.
Wellicht ook een aardig idee voor u? Gewoon aanmelden via deze website: Groei & Bloei; tuininspiratie, tijdschrift, vereniging & webshop
In een laatste nieuwsbrief stond een wedstrijd om je eigen border te ontwerpen (Ontwerp je eigen border Groei & Bloei Nationale Tuinweek 2022), en de melding van de Week van de Groene Tuin (Home - Week van de Groene Tuin). 
Van 12 t/m 18 april 2022 is het nl. de 'Week van de Groene Tuin', waarin er iedere dag groene én duurzame tips gedeeld worden en er groene acties zijn door heel Nederland. Deze week, die georganiseerd wordt door Milieu Centraal samen met een groot aantal partners, is om zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten te vergroenen en verduurzamen. 
Doe er uw voordeel mee!!
 

Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)
U ontvangt deze mailing omdat u zich in het verleden hiervoor heeft opgegeven of omdat u lid bent van Groei & Bloei. Gelet op de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) per 25 mei 2018 geven wij u de mogelijkheid om te bepalen of u deze mailing ook in de toekomst wilt blijven ontvangen. Wilt u deze mailing in de toekomst niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail waarin u dit aangeeft. Groei&Bloei heeft een privacyverklaring (gedateerd 10 juli 2018), die op de website van Groei&Bloei is te vinden