Groningen

Nieuwsbericht Augustus 2021 Groei en Bloei afdeling Groningen

Dit keer in het nieuwsbericht:

  • Het Open Tuinen Weekend op 14-15 augustus met NIEUW; Fietsroutes
  • Laatste weekend bestellen snoeizaag (kortingsactie voor leden van Groei en Bloei)
  • Opstarten van onze acitiviteiten; alvast een inkijkje in het najaarsprogramma
  • Gardenista afgelast
  • Kwekerij in het zonnetje
  • Op tuinenreis met Groei en Bloei Winschoten

Vriendelijke groet, Petra Grootscholten
 

Open Tuinen Estafette 2021

Op 14 en 15 augustus heeft Groei en Bloei Groningen haar Open Tuinenweekend.
U heeft vast ook de gids/flyer ontvangen met alle informatie.
Heeft u al een wensenlijstje gemaakt van tuinen die u wilt bezoeken?
Nieuw dit jaar zijn Fietsroutes langs fietsknooppunten die u langs de Open Tuinen voeren.
Wat dacht u van de Marne route, de Westerkwartier route, de route rond de stad Groningen, of meer oostwaards een route in de Westwijtwerdermaar?!
Er is zelfs een fietsroute gemaakt langs de noordkust (Hogeland), waarmee de fiets en trein kunnen worden gecombineerd.
Stap in Baflo op de fiets en neem de trein vanuit Roodeschool weer terug!
(Via Arriva is het mogelijk om de fiets op de trein te zetten voor maak 4 euro per fiets).

Zie hiervoor de interactieve kaart op de website! (Activiteiten/Fietsroutes Open Tuinenweekend afdeling Groningen)

 

Laatste mogelijkheid bestellen snoeizaag; Speciale zomeractie voor leden

Groei en Bloei heeft een mooie ledenactie!!
Tegen inkoopsprijs is de Metallo snoeizaag voor bestaande leden beschikbaar.
De Metallo snoeizaag met holster is een mooie stevige zaag, waarmee je takken en stammen tot 12,5 cm moeiteloos doorzaagt.
Deze gebogen zaag heeft een kegel geslepen zaagblad en  is aan de bovenkant dunner dan de onderkant. Dit zorgt ervoor dat er minder weerstand en wrijving is tijdens het zagen. Ook verminderd dit de kans op het vastlopen in het hout.
De adviesprijs is € 43,80, maar bij bestellingen via de afdeling Groningen betaalt u bij ons slechts € 30,- per zaag.

Heeft u interesse?
Dan ontvangen wij voor 1 augustus 2021 graag een mailbericht naar groeienbloeigroningen(at)gmail.com met uw naam/adres en tevens
€ 30,- overgemaakt op rekening NL44INGB0005430549 tnv. KMTP / Groei&Bloei Groningen onder vermelding van 'Snoeizaag ledenactie' en uw naam.

Bezoek een kwekerij; Oudeschip, Baflo, Warffum, Lucaswolde, Eelde, Boerakker

 

Midden in de zomer staan de tuinen vol met kleurrijke planten. Dahlia’s beginnen hun prachtige bloemen te laten zien. Toch  is er vast nog een plek over voor een nieuwe of een bijzondere plant. Of u zoekt planten met prachtige herfstkleuren of voor het volgende jaar.

Dan loont het de moeite om de kwekerijen in onze Groningse Ommelanden of Westerkwartier te bezoeken, met een uitstapje naar Eelde. Ze zijn vaak gespecialiseerd in planten die je niet zo vaak in een tuincentrum ziet staan. Ook in het Groei&Bloei tijdschrift is er aandacht aan kwekerijen geschonken, zoals bijvoorbeeld de Kwekerij aan de Dijk in Oudeschip. Bij de volgende vijf kwekerijen staat de website vermeld voor meer informatie, de openingstijden en het adres.

Bij het dorp Oudeschip, aan de Oude Dijk vlakbij de Eemshaven, is de Kwekerij aan de Dijk te vinden. Deze kwekerij is gespecialiseerd in bijzondere schaduwplanten, vaste planten, varens, bamboe en siergrassen. De kwekerij is in 2000 begonnen met siergrassen en daarna uitgebreid met vaste planten, met planten met bijzonder blad, met schaduwplanten, vele varens, botanische rariteiten en liefhebbersplanten. Onder de bomen, gescheiden door hagen, staan tafels met een ruime keuze aan planten. Bij de ingang van de kwekerij zijn de schaduwplanten te vinden. Achterin is een kijktuin te bezoeken. Tussen en onder de bomen van de kijktuin krijgt u een mooie indruk van deze bijzondere planten. Website: www.kwekerijaandedijk.nl

Kwekerij Brandenburg in Baflo heeft mooie eigen gekweekte en (ecologisch) gezonde vaste planten. Daarnaast levert de kwekerij heesters, klimplanten en haagplanten, fruitbomen en een grote collectie rozen. De kwekerij bestaat al meer dan 30 jaar en is in 2009 vanuit Rasquert naar een groter terrein in Baflo verhuisd.  Website: www.kwekerij-brandenburg.nl

Kwekerij de Beemd in Warffum is gespecialiseerd in rozen, vaste planten, heemplanten (in-heemse planten) en stinzenplanten. In de loop van 30 jaar is een bijzondere en uitgebreide collectie planten opgebouwd. Een groot deel van de collectie is te zien in de natuur en rozentuin. In 2021 is de kwekerij op afspraak te bezoeken. U kunt op de website (www.kwekerijdebeemd.nl) alvast planten van uw gading kiezen, eventueel telefonisch uw bestelling plaatsen en op de kwekerij uw planten ophalen (een doos zelf meenemen).

De Groene Gast in Lucaswolde (bij Grootegast) is een kleine kwekerij met niet-alledaagse tuinplanten. Ook is er een grote kijktuin met plantengemeenschappen. Bijzonder is de bloemenweide. De kwekerij die ruim 20 jaar bestaat is gespecialiseerd in sierplanten die van waarde zijn voor de biodiversiteit en heeft zowel vaste en eenjarige planten, voor in de zon of in de schaduw, voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers en bloeiende najaarsplanten. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Website: www.degroenegast.nl

Kwekerij de Bazuin in Eelde is gespecialiseerd in snijbloemen en vaste planten. De kwekerij aan de Esweg is ruim 100 jaar in het bezit van dezelfde familie, die eerst zacht fruit (aardbei en bessen) en groenten (witlof) teelde. In de loop van de tijd werden er snijbloemen zoals asters en dahlia’s en potplanten gekweekt en kwamen tulpen erbij. Op de website www.kwekerijbazuin.nl is het assortiment aan vaste planten te vinden. De vaste planten voor de verkoop zijn te vinden op het voorterrein van de kassen.  

Kwekerij Ninabel is gespecialiseerd in het kweken van drachtplanten. Dit kunnen inheemse planten zijn, maar ook niet- inheemse planten, of cultivars van inheemse planten. Ninabel streeft ernaar om haar planten te kweken op een biologisch en natuurlijke manier. Dat betekent dat er geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt worden en dat we onze planten opkweken in bladaarde. Drachtplanten zijn planten die stuifmeel en nectar leveren aan insecten. Kwekerij Ninabel is klein en zal ook klein blijven. Idealisme wint het vaak van commercialiteit. We doen onze uiterste best, voor u, en voor onze bijen, vlinders en andere insecten:. Website: evocat.work/

 

Gardenista 22 t/m 26 september 2021; afgelast

Festival Gardenista wordt verplaatst naar 2022

De organisatie van Gardenista heeft besloten het groene festival te verplaatsen naar mei 2022. Vanwege de aanhoudende onzekerheid rondom het coronavirus wordt het evenement uitgesteld naar volgend jaar. Gardenista zou van 22 t/m 26 september plaatsvinden op Buitenplaats den Alerdinck. 

“Het is een enorme teleurstelling voor alle betrokkenen, exposanten en de deelnemers aan onze wedstrijden en de vele vrijwilligers die dit festival mogelijk maken” aldus Wilma Walenberg van het landelijk bestuur Groei & Bloei. “In 2022 bestaat KMTP/Groei & Bloei 150 jaar, dus we gaan er volgend jaar alles aan doen om Gardenista dan een extra feestelijke tint te geven”. Gardenista staat nu gepland voor 25 t/m 29 mei 2022.

KMTP/Groei & Bloei
Gardenista is een initiatief van KMTP/Groei & Bloei. Deze vereniging met bijna 35.000 leden is de grootste tuinvereniging van Nederland en Vlaanderen. De 130 lokale afdelingen organiseren diverse groene activiteiten in de eigen regio’s. Het maandblad Groei & Bloei is het grootste tuintijdschrift van Nederland. In 2022 bestaat Groei & Bloei 150 jaar.

 

Najaarprogramma Groei en Bloei Groningen

Alvast een tipje van de sluier wat betreft het najaarsprogramma.

We hopen dat corona onze samenleving wat minder in zijn greep heeft.
Daarom zijn we weer opgestart met het zoeken naar activiteiten voor onze Groei en Bloeiers!
In principe staan de volgende onderdelen in de planning:

Zaterdag 11 september 2021; Excursie Kwekerij ’De Baggelhof’

Vrijdag 17 september 2021; Stekjes ruil avond voor leden van onze afdeling

Woensdag 6 oktober 2021; Lezing; Geurende Tuinen

Zaterdag 30 oktober en 11 december 2021; Bloemschikken

Woensdag  10 november  2021; Proeverij en lezing Gaia Kruiden

 

We sturen onze leden het programma begin september digitaal toe!!

DAHLIA SPEKTAKEL

Op tuinenreis met Groei en Bloei Winschoten!
Dat kan op vrijdag 27 augustus 2021. 
Er wordt een bezoek gebracht aan De Beukenhof in Barneveld, Sint Hubertushof en In de Boomgaard van Marieke Nolsen in Leusden, Ecologische kwekerij Klein Hof in Ter Schuur.

Vertek om 7.45h met de bus vanaf de parkeerplaats aan de Mr. D.U. Stikkerlaan (t/o de Sporthal) te Winschoten.
Rond 18.00 uur is er het diner en rond 21.00 uur is de bus weer terug in Winschoten.
Dit alles bieden we aan voor een prijs van 60,00euro. Dit is incl. busreis, koffie met gebak, entree en diner.
Bent u geinteresseerd dan kunt u extra informatie opvragen en opgeven via Gerda Mellema, per email:gerda.p.mellema(at)kpnmail.nl of telefonisch 0597-612094, 06-12785819 of bij Tineke Ebbens, tel. 0597-551245.

Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)
U ontvangt deze mailing omdat u zich in het verleden hiervoor heeft opgegeven of omdat u lid bent van Groei & Bloei. Gelet op de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) per 25 mei 2018 geven wij u de mogelijkheid om te bepalen of u deze mailing ook in de toekomst wilt blijven ontvangen. Wilt u deze mailing in de toekomst niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail waarin u dit aangeeft. Groei&Bloei heeft een privacyverklaring (gedateerd 10 juli 2018), die op de website van Groei&Bloei is te vinden