Lieve Groei en Bloeiers,
Door de situatie rondom het corona virus moeten wij de volgende activiteiten van Groei en Bloei afdeling Groningen aflasten.
Op 13 juni gaat de excursie Tuin in de Stad niet door en op 7 juli gaat de avondbusstocht niet door.
Het wordt lastig om de 1,5m in de bus te handhaven. Hierdoor zouden er maar weinig mensen meekunnen en lukt het ons financieel niet.
Ook vanuit het hoofdbestuur ontvingen wij berichten:
De Nationale Tuinweek in het kader van de Levende Tuin van 13 t/m 21 juni en daarbij ook de verkiezing van De Beste Levende Tuin gaat niet door. Gelukkig doet het hoofdbestuur er alles aan om u ook digitaal ‘bij de groene les te houden’, via de site groei.nl en op de sociale media Facebook, Instagram en Pinterest met mooie foto’s, tips en video’s. Neemt een kijkje?
Voor nu wil ik u, namens het bestuur van Groei en Bloei afdeling Groningen, een goede gezondheid toewensen! Met vriendelijke groet, Petra Grootscholten.
De overheid laat weer versoepelingen toe, we kunnen er meer op uit, als we ons maar aan de richtlijnen houden om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken.
Coby en Gretha (onze boegbeelden voor het Open tuinen weekend van de afdeling Groningen) hebben al onze deelnemende tuineigenaren persoonlijk gesproken over het wel of niet openstellen van hun tuin in het Opentuinenweekend van onze afdeling op 1-2 augustus.
De tuineigenaren hebben veel tijd in hun tuin doorgebracht, hadden misschien wel meer tijd dan andere jaren, hebben hard gewerkt en vinden het heel fijn om hun tuin met anderen te kunnen delen.
Alle tuineigenaren van de afdeling Groningen hebben groen licht gegeven!
U heeft waarschijnlijk de mooie eigen afdelingsfolder al in huis. In deze folder staan soms ook andere data van openstellingen van de tuin vermeld. Check voordat u van huis gaat of dit echt wel klopt op de website van het rayon (opentuinenestafettegroningen). De folder is in een eerder stadium gemaakt en kon niet meer worden aangepast. En natuurlijk volgen we de RIVM richtlijnen. U vindt ze hieronder weergegeven.
RIVM-richtlijnen
Wij verwachten dat onze tuinbezoekers zich aan de onderstaande richtlijnen houden:
• Er is een looproute (bv. aan de ene kant gaat u de tuin in en aan de andere kant gaat u er weer uit)
• Houd 1,5 meter afstand tot een ander, desnoods even wachten tot er verder gelopen kan worden.
• Kom alleen of met één huisgenoot
• Er wordt geen koffie/thee geschonken; in tegenstelling tot vorige jaren zal er geen sprake zijn van gezellig rond een tafel zich met elkaar onderhouden en iets drinken.
• Geen toiletbezoek.
• Wanneer het te druk wordt in de tuin? Dan worden de nieuwe bezoekers door of namens de tuineigenaar verzocht op gepaste afstand te wachten tot er mensen de tuin verlaten.
Naast de afdeling Groningen zijn er binnen het rayon Groningen ook andere afdelingen die hun Open tuinen weekend door laten gaan.
LET OP. Kijkt voor u op pad gaat op de website (Opentuinenestafettegroningen) om te zien welke tuinen open zijn. Vanwege Corona zijn er in binnen de andere afdelingen ook diverse tuinen die niet open zijn.
Tijd voor de tuin en het balkon
Wij zijn een paar maanden veel thuis gebleven. Geen werk of afspraken buiten het huis, geen vrijwilligerswerk. Hopelijk bent u gezond en wel gebleven.
Gelukkig is het vaak mooi weer geweest. We hebben de groei en bloei van bomen en planten in onze tuin of op het balkon kunnen volgen. Het was vaak zo stil, alleen het geluid van vogels was te horen. Of geluiden in de omgeving die daarvoor niet opvielen. In mijn omgeving is de tuin favoriet geweest als plek om te tuinieren, rustig een boek te lezen of te werken met de laptop. Maar ook was er tijd om grote klussen in de tuin aan te pakken: een nieuwe inrichting, een nieuw terras of schuur. De lange rijen bij de tuin- en bouwcentra hebben we gezien in de media.
Wat hebben onze bestuursleden in deze tijd gedaan? Klaaske Beekhuis is veel in de tuin geweest. Dat doet ze altijd al, maar nu heeft zij minder vaak een tuincentra bezocht. Elk jaar brengt ze veranderingen in de tuin aan: planten verpoten naar een een andere plek. Dit jaar heeft zij nieuwe hortensia’s met roze en donkerpaarse kleuren geplant. Net als voorgaande jaren zet zij de “ voorgebroeide” dahlia’s in de tuin en zaait zij de Duizendschoon uit. Elke dag heeft ze samen met haar man buiten gezeten en genoten van de tuin. Wel heeft zij het maken van bloemstukjes gemist voor “Kom in de Kas” en onze Lentemarkt bij ‘t Vinkhuys. Voor haar huis maakte zij bloemstukjes met planten in haar tuin als materiaal. Ja dat is genieten van groei en bloei.
Wat zijn uw ervaringen geweest met deze tijd in tuin en balkon?
Vriendelijke groet, Eveline Hilhorst
Zomerbloemen staan in juli op de Bloemenagenda
Kiezen is soms lastig, daarom staan de gladiool, leeuwenbek en zonnebloem als zomers trio gezamenlijk op de Bloemenagenda in juli. Zo verschillend qua achtergrond, vorm en kleur, en zo krachtig samen. Inspiratiebeelden van deze zomerbloemen kunt u onderaan deze pagina kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatbloemendoen.nl.
Herkomst
De gladiool (officieel: Gladiolus) komt van oorsprong uit Afrika en is een typische zomerbloeier. De naam Gladiolus komt uit het Latijn en betekent zwaardje, een verwijzing naar de zwaardvormige bladeren. Die naam symboliseert trouwens kracht en overwinning. Leeuwenbek (Antirrhinum in het Latijn) komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Noord-Afrika. De naam Antirrhinum komt van het Griekse “op een neus gelijkende bloem”, verwijzend naar de bijzondere bloemvorm van de leeuwenbek. De zonnebloem (oftewel Helianthus) kwam ooit uit het zuiden en westen van de Verenigde Staten. In 1530 werd de zonnebloem door Spaanse zeelieden naar Europa gebracht. De Helianthus ontleent zijn naam aan de Griekse woorden voor zon (Helios) en bloem (Anthos).
Keuze assortiment
De gladiool komt voor in bijna alle kleuren van de regenboog en in tweekleurige soorten. De bloemvorm varieert van gaafrandig tot gefranjerd en van grootbloemig tot kleinbloemig waaronder de soorten colvillii en primulinus.
De leeuwenbek is te verkrijgen in heel veel kleuren en steellengtes. We zien naast de eenkleurige steeds meer tweekleurige en meerkleurige bloemen in het assortiment.
De zonnebloem kennen we vooral in haar gele gedaante (denk Van Gogh), maar er zijn ook crèmekleurige, bruine, oranje en zelfs tweekleurige versies. De bloemgrootte kan variëren van 5-15 centimeter (kleinbloemig, veelal getopt en vertakt) tot wel 15-30 centimeter (grootbloemige soorten, stuifmeelarm, veelal ongetopt en niet vertakt). Er zijn zelfs variëteiten waarbij de bloem rechtop staat.
Verzorgingstips
Bewaar gladiolen enkele dagen koel en droog, zodat ze niet te snel openen. Na een paar dagen kunt u ze op water zetten.
Zet gladiolen en leeuwenbekken rechtop om kromtrekken van de toppen te voorkomen.
Snijd de stelen 5-10 centimeter af met een schone, scherpe snoeischaar of mes.
Laat de bloemen en blad niet vochtig worden, dit veroorzaakt Botrytis.
Houd bij het maken van boeketten en bloemwerk rekening met de lengte en het gewicht van de bloemen. Ze zijn alle drie flink aan de maat.
Presentatietips
Met hun kleurrijke uitstraling en robuuste vormen zijn deze drie zomertoppers heel geschhikt voor vrolijke zomerse boeketten en arrangementen. Denk daarbij aan een plukboeket, tafeldecoratie of parallel arrangement, juist door de langgerekte vormen van de gladiool en leeuwenbek en de ronde vorm van de zonnebloem. Een vaas of bak vol met een soort zomerbloemen steelt de show op zomerse feesten en BBQ’s.
Dank aan Bloemenbureau Holland.
Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)
U ontvangt deze mailing omdat u zich in het verleden hiervoor heeft opgegeven of omdat u lid bent van Groei & Bloei. Gelet op de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) per 25 mei 2018 geven wij u de mogelijkheid om te bepalen of u deze mailing ook in de toekomst wilt blijven ontvangen. Wilt u deze mailing in de toekomst niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail waarin u dit aangeeft. Groei&Bloei heeft een privacyverklaring (gedateerd 10 juli 2018), die op de website van Groei&Bloei is te vinden