Groningen

Activiteiten van Groei en Bloei afdeling Groningen

Hierbij ontvangt u de nieuwsflits van december en januari met informatie over activiteiten van de vereniging Groei en Bloei. 

- Bloemschikken voor de kerst op 14 december; geeft u zich nog snel op!!
- Decemberactie
- Plant van de maand
- Terugblik
- Nieuwe structuur Groei en Bloei
- Jaarvergadering en lezing februari 2020

Laat ons weten wat u vindt via deze link!
Met vriendelijke groet, Petra Grootscholten

Bloemschikken

Voor de kerst pakken we jaarlijks stevig uit met bloemschikken bij Groei en Bloei Groningen. Op deze zaterdagochtend gaan we met een bond gezelschap hard aan het werk om het huis straks met een heel mooi kerststuk te versieren. We maken één bloemstuk aan de hand van twee voorbeelden (eigen keuze), waarbij alle materialen worden verzorgd (workshop). Onder begeleiding van Linda Eising (docente “Terra” te Emmen en eigenaresse van ”Floraprojects”) komen er verschillende technieken aan bod, kunt u creatief zijn, én heeft u eigen inbreng!
U moet u echt opgeven hiervoor; vol is vol!!
 
Datum:                             Tijdstip:
Zaterdag 14 december    10.00-12.00    Kerstworkshop
 
Locatie:    ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, Groningen
Kosten:    Kerstworkshop €30 leden en €35 niet-leden
Opgave:   Klaaske Beekhuis | tel 0594-611685 | klaaske.bd(at)hotmail.nl
 

Ledenactie in de maand december 2019

Kent u mensen die ook enthousiast worden van tuinieren en graag lid willen worden van dit mooie tijdschrift en daarmee ook lid worden van onze vereniging Groei en Bloei? Wij hebben een mooie aanbieding in de maand december. Geef een reactie terug voor 20 december 2019 (info@groeienbloeigroningen.nl) en de nieuwe leden ontvangen:
- een leuke houten mussenvilla ter waarde van ca. € 27,50 
- € 20 korting op het lidmaatschap van 2020, dus zij betalen eenmalig slechts € 49,95 tot het einde van het jaar 2020

Ook bestaande leden kunnen via de afdeling (info@groeienbloeigroningen.nl) het geschenk bestellen met flinke korting. Voor de mussenvilla wordt € 17,- in rekening gebracht. De gemiddelde prijs waarvoor de villa op internet te koop wordt aangeboden, is € 27,50 (inclusief verzendkosten). De adviesprijs van de fabrikant ligt hoger, op € 32,50.

Plant van de maand november; Kerstsparren

Niet alleen voor de feestdagen, maar het hele jaar door mooi: kerstsparren voor een terras en tuin vol afwisseling.

Spar (Picea) en zilverspar (Abies) zijn natuurlijk de grote smaakmakers van december, maar vlak niet uit wat ze ook de rest van het jaar kunnen betekenen aan groen en interessante focuslijnen in de tuin. De keuze in het assortiment is groot en elke spar heeft weer zijn eigen persoonlijkheid. Zo zijn er soorten die rechtstreeks uit een Japanse tuin lijkten te komen, interessante silhouetten met hangende takken voor een beetje theater op het terras en mooie volle sparren met een blauwgrijs waas dat extra oplicht in het maanlicht. Ook zonder decoratie of lichtjes al prachtig om te zien én ook de rest van het jaar altijd groen in de tuin. 

Herkomst 
Zilverspar groeit in de Kaukasus en Klein Azië, andere soorten groeien ook in Korea, Japan en Noord Amerika.
Spar is inheems in grote gebieden van Noord-, Centraal- en Oost-Europa en grote delen van Azië. 
Spar is officieel een winterharde naaldconifeer, maar ziet eruit als een echte naaldboom, vaak compleet met kegels onder de takken. Hij kan een klassieke sparvorm hebben, met gelaagde takken die als een krans om de stam staan, maar ze kunnen ook een bolvorm hebben, als piramide gekweekt zijn of hangende takken hebben.

Dit is een selectie van verschillende kerstsparren; Groene fijnspar (Picea abies), Dwergspar (Picea glauca 'Conica'), Servische spar (Picea omorika), Zilverspar (Abies nordmanniana), Blauwspar (Abies procera ‘Glauca’) of Koreaanse zilverspar (Abies koreana).

Let u op bij de inkoop van Kerstsparren 
• Controleer of hoogte, breedte, takbezetting en vorm van de boom met elkaar in verhouding zijn. 
• Bij een plant met kluit is het belangrijk dat de wortelkluit voldoende vochtig is en dat er voldoende wortels aan de stam zitten, om doorgroei mogelijk te maken. 
• De kerstsparren moeten vrij zijn van ziekten en plagen als spint en wolluis. 

Verzorgingstips voor consumenten 
• Kerstsparren kunnen zowel schaduw als volle zon hebben. 
• Spar en zilverspar staan graag in iets vochtige, matig voedselrijke grond. 
• Voor herplant in de tuin moet er een flinke kluit aanzitten en moet de plant binnen voldoende water en plantenvoeding voor heesters hebben gehad. 
• Diep ingraven en extra water en voeding geven bieden de meeste kans op een doorstart. 

Dank aan Bloemenbureau Holland.

Terugblik; maand november

In de maand november waren er drie activiteiten; de lezing diervriendelijk tuinieren, bloemschikken en bollenmand maken.

De lezing over diervriendelijk tuinieren van Marijke Akerboom van de kwekerij Ninabel te Boerakker was erg interessant. Een tuin voor dieren is volgens haar een belangrijk gebied als voedselgebied, voor de voortplanting, als veilige  schuilplaats en als stapsteen naar andere gebieden. Om dieren naar te tuin te lokken moet gebruik worden gemaakt van planten en struiken die insecten of vogels lokken voor deze zaken, zoals rommelhoekjes, struiken, insectenhotels, waardplanten voor vlinders, vijvers met aflopende natuurlijke oevers en zomin mogelijk bestrating. Zij adviseert inheemse planten en struiken te planten, biologische bollen en planten te kopen en geen insecticide te gebruiken. Wist u dat een bij of hommel minder nectar in een dubbele bloem kan vinden? 

Tijdens het bloemschikken was de opdracht om een bloemwerk in een lantaarn te maken. Zie hieronder voor een mooi resultaat!

Voor de workshop Bollenmand maken bleek dat verschillende leden zich wat laat hebben opgegeven. De workshop bleek vol! 
Voorkom teleurstellingen en meld u in het vervolg op tijd aan! 

 

Nieuwe structuur voor de Landelijke Vereniging Groei&Bloei; wie geeft zich op?

De Landelijke Vereniging Groei&Bloei krijgt vanaf 1 januari 2020 een nieuwe structuur. In de huidige structuur zijn alle afdelingen van het land vertegenwoordigd in de Algemene Vergadering; het hoogste orgaan van Groei & Bloei. De Algemene Vergadering wordt tot nu toe geadviseerd door de landelijke Rayonraad. 
In de nieuwe structuur is de Ledenraad het hoogste orgaan waarvan de leden vanuit de rayons worden afgevaardigd. De Rayonraad verdwijnt hiermee. De Algemene Vergadering behoudt nog drie belangrijke bevoegdheden: opheffing van de Vereniging, verkoop van het tijdschrift Groei & Bloei en wijziging van de statuten.

Verkiezingen voor de Ledenraad.
De afdelingen zoeken nu kandidaten voor de Ledenraad. De afdelingen van rayon Groningen mogen samen 2 leden afvaardigen naar de Ledenraad. Rayon Groningen zal bij meer dan 2 kandidaten een keuze maken. Dus........

Oproep aan de leden (of echtgenoten of partners van leden van Groei&Bloei)
Wilt u meedenken in de Ledenraad over de toekomst van de Vereniging Groei&Bloei en zich kandidaat stellen of wilt u meer informatie hierover? Neem dan contact op met de voorzitter van uw Groei&Bloei Groningen (Jenny Vogelzang (E: vogeljenny(at)hotmail.com of T: 06-10458594), of met de voorzitter van het Rayon Groningen Watze Bokma (E: watzebokma(at)hotmail.com of T: 0597-591688). Voor meer informatie zie de website van het Rayon: www.rayon-groningen.groei.nl onder het kopje “over ons” 
Lees meer >>

Jaarvergadering en Lezing De magie van tuinieren

Voor de leden is er om 19.30 de jaarvergadering, waarin we het jaar kort doornemen, alle stukken vastleggen en u in de gelegenheid bent om vragen te stellen aan het bestuur.
Na de koffiepauze zal Wim Paul van der Ploeg een presentatie geven. Wim Paul heeft in 2017 een boek geschreven, waarin hij je mee neemt op een inspirerende reis door je tuin en je innerlijke belevingswereld (240 pagina's). Daar zal hij vanavond over vertellen. Dmv. verhalen en meditatieve passages maak je kennis met de magische kant van het tuinieren. Verder geeft hij praktische aanwijzingen, zodat jij je tuin een extra accent kunt geven.

Datum:  Woensdag 5 februari 2020
Aanvang:  19.30 uur, lezing start om 20.15 uur
Locatie:  Multifunctioneel Centrum ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, Groningen
Kosten:  gratis voor leden, €3,- voor niet-leden

Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)
U ontvangt deze mailing omdat u zich in het verleden hiervoor heeft opgegeven of omdat u lid bent van Groei & Bloei. Gelet op de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) per 25 mei 2018 geven wij u de mogelijkheid om te bepalen of u deze mailing ook in de toekomst wilt blijven ontvangen. Wilt u deze mailing in de toekomst niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail waarin u dit aangeeft. Groei&Bloei heeft een privacyverklaring (gedateerd 10 juli 2018), die op de website van Groei&Bloei is te vinden