Groningen

Nieuwsbericht November 2022 Groei en Bloei afdeling Groningen

Hallo tuinliefhebber,

Voor het nieuwsbericht van november hebben we:
- maandag 7 november weer heerlijk schikken met bloemen en materialen in de Fontein; geef je zo snel mogelijk bij Klaaske op!
- alvast in de agenda de kerstworkshop in Hooghalen op zaterdagochtend 10 december en geef Klaaske een seintje dat je meegaat!
- woensdag 9 november de lezing over avontuurlijk tuinieren in het Vinkhuys
- en een terugblik over excursie naar Jan Woltema
- werk in uitvoering bij het hoofdbestuur, rayon en onze eigen afdeling!!

Vriendelijke groet, Petra Grootscholten

Bloemschikken

De vorige keer in oktober was weer zo gezellig en leuk bij het maken van een herfstexplosie!
Wat zou Linda Eising deze keer voor ons in petto hebben?
Doet u ook mee? 
U kunt kiezen uit twee werkvormen; een opdracht met eigen materiaal óf een bloemstuk maken aan de hand van een voorbeeld, waarbij alle materialen worden verzorgd (Workshop). Onder begeleiding van Linda Eising (docente op “Terra” en eigenaresse van ”Floraprojects”) maakt u vaak icm. een technisch detail een mooi bloemwerk!  

Datum:          Maandag 7 november 2022
Tijdstip:         19.00-21.30 uur (we beginnen iets eerder dan normaal!)
Locatie:         De Fontein, Eikenlaan 255, 9741 EZ Groningen (Tegenover parkeren bij zwembad De Parrel/De Vensterschool)
Kosten:          'Workshop'   €30,- voor leden, €33,- voor niet-leden of 'Eigen materiaal' €10,- voor leden, €13,- voor niet-leden (contant betalen)
Opgave:         Zo snel mogelijk bij Klaaske Beekhuis | T 0594-611685 | klaaske.bd(at)hotmail.nl

 

Lezing Avontuurlijk tuinieren

Vanavond gaan we met Nienke Plantinga mee op ontdekkingstocht en zien we hoe je van je tuin een gastvrije plek maakt voor dieren, vogels, insecten, bloemen en planten. Nienke’s advies; ga slakken en paardenbloemen niet te lijf, maar verdelg vastgeroeste ideeën over tuinieren. De tuin is  ‘ een stukje natuur bij je huis’  en hoe meer je de natuur respecteert, hoe mooier je tuin wordt!

Datum:       Woensdag 9 november 2022
Aanvang:    20.00 uur
Locatie:       Multifunctioneel Centrum ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, Groningen
Kosten:        gratis voor leden, €3,- voor niet-leden
 

Terugblik; Excursie naar pomoloog Jan Woltema op zaterdag 8 oktober

Een excursie voor fruitliefhebbers!! 
Jan was helemaal voorbereid op onze komst, heeft verteld en uitgelegd en heeft gezorgd voor een gratis glaasje eigen appelsap!!
Wat we allemaal te weet kwamen?
Welke appelsoorten lekker zijn, dat er soms een onderstam doorgroeit als appelboom en dat dit dus geen lekkere appels zijn, 'wieg' een appel in je hand en als ze los komt van de boom dan is ze rijp, zet een stenen potje of klinkers bij je appelboom met wat stro, dit schijnt heel goed te zijn om insekten te laten nestelen en die heb je juist nodig voor bevruchting van de bloesem, dat er vele oude rassen hier in Groningen zijn, dat Jan zijn kweekgoed over heeft gedaan aan De Baggelhof, waar hij zich nog wel wat met het onderstam entwerk bemoeit, de pomologenvereniging, er werd geproefd en er mochten appels mee naar huis! De mensen die mee waren kunnen spreken van een bijzondere ochtend!!

Wat gebeurt er allemaal in het hoofdbestuur, rayon en afdeling?

Op 8 oktober organiseerden wij als afdeling de excursie naar pomoloog Jan Woltema, maar er was die dag voor bestuursleden ook een bijeenkomst vanuit het hoofdbestuur.
Jenny Vogelzang en ik (Petra Grootscholten) gingen er vanuit ons afdelingsbestuur Groningen naar toe en Eveline Hilhorst nam de honeurs waar vanuit het rayon Gronigen.
Plaats van handelen was de Floriade die dat weekend zou sluiten. Wat was er zoal te beluisteren? De ochtend werd gevuld met presentaties.
Zo kregen we informatie over 150 jaar Groei en Bloei door onze moestuinpsycholoog Edwin Oden helemaal uitgezocht, door in de archieven te duiken!
Ook voor jullie is er een tijdlijn in te zien over 150 Groei en Bloei, via de roze knop op de website (foto hieronder) van het hoofdbestuur en zie hier.
We kregen inzicht in de bijdrage van Groei en Bloei op de Floriade. Elke dag bemensing door vrijwilligers van het tiny house. Wat een organisatie!
Dat het een feestjaar was/nog is, moge duidelijk zijn bij het horen van alle maandelijkse activiteiten die zijn uitgevoerd! Wat een voorbereiding en inzet van een groep enthousiaste mensen!
Speciale chocolaadjes zijn gemaakt, er is een nieuwe tulp uitgegeven (speciaal gedoopt door prinses Beatrix en ook te bestellen nu), Gardenista natuurlijk, er zijn speciale lezingen geweest (ook online), een 150-special van het tijdschrift met een bijdrage van Piet Oudolf, we kregen zakjes zaad en buttons toegestuurd om uit te delen en de sociale kanalen zijn niet vergeten!

Wat zouden we zijn zonder al deze vrijwilligers zijn, die het mogelijk maken om acitviteiten te realiseren, om iedereen te doen laten beseffen dat een groene omgeving zo belangrijk is!

Het lijkt dan misschien wel prima te gaan met Groei&Bloei, maar de werkelijkheid is wel wat spannender.
Dat was een bezorgde boodschap van het hoofdbestuur.
Als het ledental verder daalt, is het de vraag of het tijdschrift het gaat redden en daarmee ook de rayons en afdelingen, zoals ze nu bestaan.
Dus als je mensen enthousiast kunt maken voor een lidmaatschap op het tijdschrift Groei&Bloei?
Er is vaak een leuke attentie of fijne kortingsactie om mensen over de drempel te halen.
Schroom niet en maak ze lid!

Verder over vrijwilligers nog even.
Het is lastig vrijwilligers te vinden die zich willen inzetten. Zo zien we in ons rayon ook dat sommige afdelingen het zwaar hebben om deze draaiende te houden ivm. weinig krachten.
(Wist je dat het rayon een eigen website heeft, waar alle activiteiten samen gebundeld zijn? Zo kun je ook eens buurten bij de buren. Wellicht een activiteit op een geschikter moment? Je vindt de website onder Home (groei.nl).
En ook ons eigen bestuur kan versterking gebruiken. Zonder vrijwilligers geen bestuur 'afdeling Groningen' en geen activiteiten.
Ik zal het bestuur in februari gaan verlaten. Er wordt dus gezocht naar mensen die 'handig zijn met de computer' voor het bijhouden van de website, het maken van het nieuwsbericht, het maken van het jaarprogramma, het bijhouden van de ledenadministratie, het verzamelen&maken van foto's. Tegenwoordig gaan de meeste zaken digitaal ;-)
Meld je aan als je belangstelling hebt!
Voor nu zijn we gisteren als bestuur weer een hele middag om tafel geweest om te brainstormen over het nieuwe jaarprogramma. Welke data, welke lezingen, welke excursies. Wat ging goed, wat kan beter. Wel of niet een Lentemarkt? Alles wordt zo duur tegenwoordig, hoe hou je de activiteiten betaalbaar. We doen in ieder geval ontzettend onze best!!

Een groene groet, Petra Grootscholten
 

Ten slotte; alvast voor in de agenda; kerst

Het is goed toeven in Hooghalen, in het woon/werk bedrijf (de omgebouwde melkfabriek) van Linda Eising (docente Bloem, Groen & Styling bij Terra MBO Emmen en eigenaresse van ‘Floraprojects’). Hier is alles voorhanden om een mooie kerstschikking te maken. We doen dit in een workshop vorm waarbij voor alle materialen wordt gezorgd.

Zet alvast in de agenda en geef Klaaske een seintje dat je meegaat.

Wanneer: Zaterdag 10 december
Aanvang: 10.00-12.00
Locatie: Linda Eising, Hoofdstraat 24, 9414 AC Hooghalen
Kosten: €30,-leden en €33,-niet-leden (contant betalen)
Opgave: Klaaske Beekhuis | T 0594-611685 | klaaske.bd@hotmail.n

Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)
U ontvangt deze mailing omdat u zich in het verleden hiervoor heeft opgegeven of omdat u lid bent van Groei & Bloei. Gelet op de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) per 25 mei 2018 geven wij u de mogelijkheid om te bepalen of u deze mailing ook in de toekomst wilt blijven ontvangen. Wilt u deze mailing in de toekomst niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail waarin u dit aangeeft. Groei&Bloei heeft een privacyverklaring (gedateerd 10 juli 2018), die op de website van Groei&Bloei is te vinden