Groningen

Nieuwsbericht Februari 2023 Groei en Bloei afdeling Groningen

Hallo tuinliefhebber,

Hierbij weer een spiksplinternieuw nieuwsbericht van de vereniging Groei en Bloei afdeling Groningen. 
Bijna zijn we zover om het nieuwe jaarprogramma naar de drukker te sturen om het vervolgens per post naar onze leden te sturen.
We zijn benieuwd wat jullie ervan vinden en hopen natuurlijk om jullie bij 1 van de activiteiten te treffen :-)
Voor niet leden maar wel geinteresseerden, wordt het jaarprogramma ook op onze website geplaatst.

In dit nieuwsbericht zijn de onderwerpen deze keer:
- Op 8 februari is er onze eerste activiteit in 't Vinkhuys met een ledenvergadering en lezing over tuinen in Yorkshire.
- Op 20 februari gaan we bloemschikken met een nieuwe docente Margreet Bierman.
- We blikken terug op de kerstworkshop bij Linda Eising
- Een stukje van de voorzitter
 

Ten slotte nog een persoonlijke noot.
Dit is mijn laatste nieuwsbericht voor Groei en Bloei afdeling Groningen, want tijdens de komende ledenvergadering zal ik het Groei en Bloei bestuur verlaten.
In 2014 werd mij gevraagd om Julia vd Scheer op te volgen in het bestuur. Er was dringend een secretaris nodig. Ach, wat notulen maken, leek me niet heel erg ingewikkeld. Het zijn tijden waar het zo lastig is om vrijwilligers te vinden! En klussen moeten wel gedaan, want anders is er geen vereniging! Ik begon hieraan als groentje tussen Jenny, Klaaske en Annette. Later kregen we in het bestuur versterking van Eveline. Bij notulen maken, bleef het echter niet. Er was nl. ook een aanspreekpunt voor het landelijk bestuur nodig, voor alle post die steeds digitaler werd. Er wordt een soort autodidact van je gevraagd. Zelf proberen en zoeken en leren in de (voor mij) nieuwe en veranderende digitale systemen. Activiteiten voor onze leden werden verzonnen, bekend gemaakt. Er was contact met onze leden, nieuwe leden werden welkom geheten, ledenadministratie werd op orde houden, folders en jaarprogramma's gemaakt en naar een digitale drukker gestuurd (zo spannend, nl. nog nooit gedaan!), website bijgehouden (geen idee hoe je dat moet doen), nieuwsberichten gemaakt, met elkaar vergaderd, gewisseld van taken, aanwezigheid van bestuursleden bij lezingen, excursies, bustochten geacht. Er werd deelname verwacht op beurzen en markten om nieuwe leden te werven. Eigenlijk allemaal nieuw en spannend voor mij. Ik heb mij deze jaren hiervoor ingezet samen met bovengenoemde dames in een prettige sfeer.
Het is nu echter tijd om het stokje door te geven. Maar niet voor ik mijn grote dank heb uit gesproken naar de girlpower van Eveline, Klaaske, Annette en Jenny voor de hartelijke samenwerking! Samen waren we sterk!
Ik wens Groei en Bloei Groningen en hun leden een hele mooie toekomst tegemoet en zie jullie vast bij een mooie activiteit!
Een laatste vriendelijke groet, Petra Grootscholten

Jaarvergadering en Lezing Tuinen in Yorkshire

Voor de leden is er om 19.30 de jaarvergadering, waarin we het jaar kort doornemen, alle stukken vastleggen en u in de gelegenheid bent om vragen te stellen aan het bestuur.

Na de koffie is er een lezing door Ernst Flentge. Hij neemt ons alvast mee naar de zomer met mooie tuinen in Yorkshire. 
Het graafschap Yorkshire, in het Noordoosten van Engeland, is bij ons bekend van de TV serie van de dierenarts James Harriot. Het kent vele drystone walls, is bekend van het nationale park de Yorkshire Dales, heeft een aantrekkingskracht op kunstenaars en dichters en is een graafschap met prachtige Engelse tuinen bv. het vlaggeschip Harlow Carr. In de lezing komen openbare tuinen aanbod zoals Newby Hall, Harewood Castle, Scampston Garden (ontworpen door Piet Oudolf) en (kleine) particuliere tuinen, welke vaak prijswinnaars zijn geweest. De gekozen tuinen geven een prachtig beeld van de Engelse tuincultuur, die u als liefhebber zeker een keer gezien moet hebben.

Datum:  Woensdag 8 februari 2023
Aanvang:  19.30 uur, lezing start om 20.15 uur
Locatie:  Multifunctioneel Centrum ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, Groningen
Kosten:  gratis voor leden, €5,- voor niet-leden

Bloemschikken op maandag 20 februari 2023

Voor de reguliere bloemschikavonden hebben we een nieuwe docente bereid gevonden om heerlijk een avondje te stoeien met bloemen! Haar naam is Margreet Bierman. Zij heeft een prachtige bloemenzaak in Peize. Kijk maar eens op de facebookpagina wat een mooie creaties zij en haar medewerkers maken.

Neem uw eigen gereedschappen mee (mesje, schaar en ijzertangetje)

Datum:          Maandag 20 februari 2023
Aanvang:      19.00 - 21.30
Locatie:         De Fontein, Eikenlaan 255, 9741 EZ Groningen
Kosten:          'Workshop'   € 28,-  leden, € 33,-  niet-leden of
                      'Eigen materiaal' €10,-  leden, €15,- niet-leden (contant betalen)

Opgave:        Voor 16 februari bij Klaaske Beekhuis | T 0594-611685 | klaaske.bd@hotmail.nl

 

 

Terugblik; bloemschikken voor kerst

Het was goed toeven in Hooghalen, in het woon/werk bedrijf  (de omgebouwde melkfabriek) van Linda Eising (docente Bloem, Groen & Styling bij Terra MBO Emmen en eigenaresse van ‘Floraprojects’). De deelnemers gingen druk in de weer met kerstgroen, stokjes, ballen en linten om met een fraai kerststuk weer huiswaarts te keren. 

Bestuur in kerstsferen :-)

Van de voorzitter

Beste mensen,

2023 is begonnen. Laten we er een mooi en bloemrijk jaar van maken!

De tuin, de planten, de bloemen, zij zorgen er zeker voor dat wij ons gelukkig kunnen voelen. Bezig zijn in de aarde en het genieten van wat de tuin ons biedt, is (bewezen) goed voor de lichamelijke en psychische gezondheid. Alhoewel ikzelf naar alle eerlijkheid ook vaak denk, nee hè, echt geen zin in al die klussen.......(maar misschien ben ik een uitzondering).

Ik kijk nu naar buiten naar een druilerige dag van 8 graden, in een tijd dat je toch sneeuw zou mogen verwachten! Maar als we het dan toch over de opwarming van de aarde hebben, dan zijn wij met onze tuinen, groot of klein, stads-  of plattelands-  goed bezig om de stijgende temperatuur te temperen. Steenbreek (de landelijke organisatie, die zich bezig houdt met met het tegengaan van de opwarming van de steden) zegt terecht, dat als iedere stadjer een klein tuintje zou aanleggen - al is het een paar tegels of een stuk dak - dat dat al een enorm verschil zou maken.

Binnenkort krijgt iedereen weer de nieuwe folder in de bus met de activiteiten, die wij als bestuur van Groei & Bloei, afd. Groningen voor 2023 hebben uitgezocht. We hopen natuurlijk dat jullie in grote getale de lezingen, de excursies, het bloemschikken en de andere activiteiten komen bezoeken!

De start van het seizoen is zoals gebruikelijk de jaarvergadering en is op woensdag 8 februari om 19.30 uur. Maar je kunt ook om 20.00 uur komen om naar Ernst Flentge te luisteren en te kijken, want hij voert ons mee naar prachtige Engelse tuinen in Yorkshire.

Laten we samen blijven genieten van de wonderen van de natuur.

 

Warme groet van de voorzitter, Jenny Vogelzang.

Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)
U ontvangt deze mailing omdat u zich in het verleden hiervoor heeft opgegeven of omdat u lid bent van Groei & Bloei. Gelet op de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) per 25 mei 2018 geven wij u de mogelijkheid om te bepalen of u deze mailing ook in de toekomst wilt blijven ontvangen. Wilt u deze mailing in de toekomst niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail waarin u dit aangeeft. Groei&Bloei heeft een privacyverklaring (gedateerd 10 juli 2018), die op de website van Groei&Bloei is te vinden