Groningen

Nieuwsberichten Groei en Bloei afdeling Groningen

Hallo Groei en Bloeiers,

Zo vroeg in het nieuwe jaar wil ik u namens het bestuur een heel goed nieuwjaar toewensen!
Zal de tuin ons weer verassen?
Zijn er tijdens de feestdagen nieuwe plannen naar boven komen borrelen voor tuin, terras, balkon?
Laten we er een mooi jaar van maken met meer contact dan de afgelopen tijd en laten we ons omringen door al het moois uit de natuur en uit onze tuinen! En natuurlijk en vooral gezond blijven!

Deze nieuwsflits blikken we terug op de kerstworkshop bij Linda Eising in Hooghalen.
Eveline Hilhorst heeft dit keer voor de rubriek 'tuinclub' een interview gehouden met Coby Swarte. 
Net als Els de Boer in het vorige interview is ook Coby al een hele tijd actief in haar tuingroep. 
Tenslotte geeft het Bloemenbureau Holland u inspiratie wat betreft een stijltrend in 2021.

Met vriendelijke groet, Petra Grootscholten

Bloemschikken kerstworkshop terugblik

Gaat u mee naar Hooghalen voor het kerstarrangement?
Zo begon de vorige nieuwsflits.
Op deze uitnodiging reageerden 16 mensen.
En zo was de workshop bij Linda Eising een feit.
Wat hebben we genoten van de gastvrijheid in Hooghalen.
Wat had Linda de zaken goed voor elkaar, rekening houdend met gezelligheid, twee mooie kerststuk voorbeelden en natuurlijk niet vergeten de corona richtlijnen.
We maakten een stuk met allerlei afgedankt serviesgoed of een mini kerstboompje dat heel ingenieus in elkaar gezet kon worden.
Meerdere mensen kregen de kriebels of inspiratie om nog een kerststuk thuis te maken en kochten een 'zak met spullen'.

We kunnen terugkijken op een geslaagde ochtend!

Met een tuinclub mooie tuinen bezoeken; een tweede interview

Een aantal tuinclubs is ontstaan op initiatief van leden van de afdeling Groningen.
Een van deze tuinclubs is de tuinclub “Van elkaars tuinen genieten”. Deze club bestaat ongeveer 20 jaar.
Coby Swarte is vanaf het begin lid van deze tuinclub. Zij vertelt dat de tuinclub uit 15-16 personen bestaat. De tuinclub gaat 6-7 keer per jaar op stap. Het bezoek aan de tuinen vindt in de avond plaats van 19.00 tot 21.00 of overdag op zaterdag. De groep komt aan het begin van het seizoen samen bij een van de leden. Op die bijeenkomst kan iedereen de tuinen noemen die interessant zijn om te bezoeken. Elk jaar stelt dan een van de leden een programma op met steeds andere tuinen, liefst in de buurt van Groningen.

In de grote prachtige tuin van Ties en Ans Bolhuis, oud-leden van deze tuinclub, zijn vaak de eerste bijeenkomsten gehouden. Deze familie is ook bekend van onze stekjesavonden die in hun tuin zijn gehouden.

Welke tuinen worden er bezocht?
Er is geen speciale voorkeur. Het kan een bostuin zijn of een tuin van een nieuw lid. Er is ook belangstelling voor tuinen die zich aan het ontwikkelen zijn. Voor zo’n grote groep is het wel fijn als de tuin wat groter is.

De tuinclub is een hechte groep die grotendeels uit vrouwen bestaat maar er zijn ook mannen lid. Veel van deze leden doen ook mee met de Open Tuin Dagen. Het lidmaatschap is natuurlijk gratis. Behalve belangstelling of ervaring met tuinieren gaat het in deze tuinclub ook om de gezelligheid. Er wordt altijd iets lekkers bij de koffie of thee meegenomen voor de gastvrouw en/of –heer. Heb je zin om lid te worden van deze tuinclub, dan kan je contact opnemen met Coby Swarte 050-5257717. Met Coby kan je ook contact opnemen als je jouw tuin open wilt stellen voor de Open Tuin Dagen.

 

Stijltrend 2021 Balanced Biotoop

We willen een steentje bijdragen aan een betere wereld: hoe vinden we een nieuw evenwicht? De natuur laat zich niet langer negeren, groen telt mee en duurzaam is hip. Bedrijven, en zo ook de groenbranche, kunnen zich onderscheiden door een positieve bijdrage aan het klimaat te leveren. Deze moraal staat centraal in de stijltrend ‘Balanced Biotope’.

Balanced Biotope in het interieur
De emancipatie van groen vertaalt zich in duurzame innovaties, biobased materialen en het hergebruik van spullen. Organische vormen, maar ook stoere industriële producten zien we terug in deze veelomvattende stijltrend. Ze worden gecombineerd met een uiteenlopend kleurenpalet, van naturelle tinten tot grijs, geelgroen, blauw en terracotta. Deze meer uitgesproken schakeringen maken de diversiteit compleet. Bloemen en planten zijn net zo belangrijk als de rest van het interieur. We zien grootse gebaren met indoor beplanting, in plaats van hier of daar een plant of boeket. Ook worden bloemen, droogbloemen en planten moeiteloos met elkaar gecombineerd in borders binnen. Planten hebben opvallend gevormde bladeren, zoals bijvoorbeeld de Monstera en vrouwentong.

Balanced Biotope buiten
Biodiversiteit is het toverwoord in deze trend. Dat zien we terug in de natuurlijke, bijna verwilderde tuin. Planten en grassen zijn gegroepeerd, borders hebben een grillige vorm. Met het kleurenpalet in het achterhoofd kun je denken aan bijpassende planten zoals Agapanthus, Forsythia en mossen. Belangrijk is vooral dat flora en fauna elkaar onderling versterken. Verder vinden we in de Balanced Biotope-buitenruimte milieuvriendelijke, verweerde, stoere materialen die tegen een stootje kunnen. De constructie van outdoor meubilair of plantenbakken mag zichtbaar zijn, net als in de natuur.

Productingrediënten Balanced Biotope 
Zoals is te verwachten, bestaan dessins binnen deze trend uit natuurlijke structuren. Vaak zijn het imitaties van natuurlijke, rauwe materialen zoals steen, hout en textiel. Ook schimmelachtige vlekpatronen duiken op. Producten worden gemaakt van afbreekbare, hernieuwbare grondstoffen als zetmeel, suiker, cellulose, melkzuur, eiwitten en schimmeldraden. 

Dank aan Bloemenbureau Holland.

Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)
U ontvangt deze mailing omdat u zich in het verleden hiervoor heeft opgegeven of omdat u lid bent van Groei & Bloei. Gelet op de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) per 25 mei 2018 geven wij u de mogelijkheid om te bepalen of u deze mailing ook in de toekomst wilt blijven ontvangen. Wilt u deze mailing in de toekomst niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail waarin u dit aangeeft. Groei&Bloei heeft een privacyverklaring (gedateerd 10 juli 2018), die op de website van Groei&Bloei is te vinden