Groningen

Komende activiteiten van Groei en Bloei afdeling Groningen

Hierbij ontvangt u de nieuwsflits van november met informatie over activiteiten van de vereniging Groei en Bloei. 

- Bloemschikken
- Lezing Diervriendelijk tuinieren
- Workshop Bollenmand maken
- Plant van de maand
- Terugblik
- Eigen website Rayon Groningen

Laat ons weten wat u vindt via deze link!
Met vriendelijke groet, Petra Grootscholten

Lezing Diervriendelijk tuinieren

Marijke Akerboom kweekt planten voor bijen, vlinders en andere insecten op een ecologische en duurzame manier op haar kwekerij Ninabel in Boerakker. Daarnaast verzorgt ze reizen, korte cursussen en lezingen over o.a. diervriendelijk tuinieren, vlinders, wilde bijen en vogels in de tuin. Marijke is een heel enthousiaste verteller!! Wij zijn heel blij met haar komst naar Groningen.

Datum:       Woensdag 6 november 2019
Aanvang:    20.00 uur
Locatie:      Multifunctioneel Centrum ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, Groningen
Kosten:      gratis voor leden, €3,- voor niet-leden
Informatie:    www.ninabel.nl
 

Bloemschikken

Het bloemschikken is een vast programma onderdeel van Groei en Bloei Groningen. We hebben een trouwe groep mensen, maar we vinden het erg gezellig om nieuwe mensen te kunnen verwelkomen! U kunt kiezen uit twee werkvormen; een opdracht met eigen materiaal (gevorderden) óf een bloemstuk aan de hand van een voorbeeld, waarbij alle materialen worden verzorgd (workshop). Onder begeleiding van Linda Eising (docente “Terra” te Emmen en eigenaresse van ”Floraprojects”) komen er verschillende technieken aan bod, kunt u creatief zijn, heeft u een eigen inbreng én gaat u met een mooi bloemwerk naar huis! 
 
Datum:                             Tijdstip:
Maandag 18 november    19.30-22.00
Zaterdag 14 december    10.00-12.00    Kerstworkshop
 
Locatie:    ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, Groningen
Kosten:     Gevorderden €13,- leden en €16,- niet-leden
                   Workshop €25,- leden en €28,- niet-leden
                   Kerstworkshop €30 leden en €35 niet-leden
Opgave:   Klaaske Beekhuis | tel 0594-611685 | klaaske.bd(at)hotmail.nl
 

Workshop Bollenmand vullen

Wilt u in het voorjaar op het terras een fleurige bloemenmand? Doe dan mee met de workshop “bollenmand vullen”. Hiervoor gaan we als vanouds naar Zuidbroek, naar de kwekerij VOF Van Oostwaard van Renate van Oostwaard. Manden, bollen, grond en mest; alles staat voor ons klaar!  In vijf lagen met zo’n 130 bollen vullen we zelf onze manden! Wanneer men in het bezit is van een bollenmand van een voorgaand jaar en u deze hervult, dan krijgt u €2,50 korting. Kant en klare bollenmanden kosten €35,00 per stuk.

Datum:     Zaterdag 16 november 2019
Tijdstip:    14.00-16.00 uur; Let op! Dit is in de middag
Locatie:    Van Oostwaard, De Akkers 17, Zuidbroek (eigen vervoer), 0651854872
Kosten:    €32,50 (of €30,- bij hervullen eigen mand) incl. koffie met koek, ter plekke contant betalen!
Aanmelden:  Kan nu nog via website www.vanoostwaard.com

Plant van de maand november; Rode Tuinplanten

Op zoek naar wat vrolijkheid in de donkere dagen voor kerst? Rode Tuinplanten als hulst, Skimmia en druifheide zorgen voor kleur en leven in de tuin. In de korte dagen voor december gaat de tuin langzaam in winterslaap.

Met de toevoeging van Rode Tuinplanten valt er dan toch nog van alles te zien en te beleven voor wie naar buiten kijkt. Hulst (Ilex), Skimmia en druifheide (Leucothoe) bieden bloemen, bessen en schitterend gekleurd blad in een kleurenwaaier van rozerood tot felrood. Die kleuren maken niet alleen korte metten met de vaak grijze dagen van november, ze kunnen meteen dienst doen om volgende maand makkelijk wat puur natuur kerstsfeer in de tuin te scheppen.

Herkomst 
Hulst groeit in streken met een gematigd klimaat, van hoog in de bergen tot langs de kusten van Azië, Europa, Noord-Afrika als in Noord- en Zuid-Amerika. Skimmia is inheems in de bossen van China en andere delen van Azië, zoals de Himalaya. En druifheide komt vooral voor in bergachtige bosgebieden van Noord-Amerika tot aan het Verre Oosten.

Keuze assortiment Rode Tuinplanten 
Hulst biedt altijd groen blad en knalrode bessen. Het is een decoratieve struik die glans geeft als de dagen steeds wat korter worden. Het meest opvallend is Ilex verticillata (bladverliezende hulst). De  lange takken vol felrode bessen komen goed tot hun recht als het blad is afgevallen. Ook bladhoudende soorten als Ilex aquifolium en Ilex meserveae zijn aantrekkelijk. 

Skimmia heeft groene blaadjes en fonkelende bessen. De plant geeft kleur in de herfst en winter, is groen in de lente en verwent je met geurende bloemen in de nazomer. Skimmia japonica kent een aantal cultivars met donkerrode bloemknopkleur, ‘Rubella’ is het meest voorkomend. Andere cultivars zijn: ‘Rubinetta’, ‘Rubesta’, ‘Red Dwarf’ en de bontbladige ‘Magic Marlot’. 

Druifheide is de toverbal onder de sierheesters en verkleurt in het najaar van groen naar geel, roze, rood en paars. En dat mooie blad blijft de hele winter lang zo. Er zijn fraaie variëteiten als Zeblid / ‘Scarletta’, ’Red Lips’ of ‘Little Flames’, ‘Carinella’ en ‘Royal Ruby’ of planten met gekrulde roodachtige bladeren als ‘Curly Red’ of ‘Twisting Red’. 

Dank aan Bloemenbureau Holland.

Terugblik; maand oktober

In de maand oktober waren er twee activiteiten; de lezing van Lambert Sijens van De Tuinen van Weldadigheid en het bloemschikken. De lezing was zeer interessant. Ook was er de mogelijkheid om iets bijzonders voor de tuin van volgend jaar aan te schaffen. Wat fijn dat de mensen van De Tuinen van Weldadigheid zo snel voor ons klaar wilden staan (omdat de geplande lezing/proeverij van De Fruitgaard Noordbroek niet door kon gaan)!! Volgende keer hopen we wel op meer publiek!

Het bloemschikken daar en tegen was volle bak! We maakten een hele leuke herfstversiering met terracotta potten, die we ook nog even met de boormachine konden vastschroeven. Zo waait er niks weg met de herfststormen in het vooruitzicht!!

 

Eigen website Rayon Groningen

Beste Groei en Bloeiers,

Het is zover. Het Rayon Groningen heeft een eigen website en die is sinds gisteren online. Op de website staan alle activiteiten van de 7 afdelingen vermeld en de afdelingsoverstijgende activiteiten / informatie.
Via deze link is de website te bereiken: www.rayon-groningen.groei.nl
Mocht je aanvullingen en/of informatie hebben voor de website dan kun je die sturen naar: rayongroningen.groei(at)gmail.com

Met dank aan Caroline König van het hoofdbestuur, dat alles zo vlot geregeld kon worden.
Groeten, Jacques van Velsen, webmaster rayon Groningen
 

Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)
U ontvangt deze mailing omdat u zich in het verleden hiervoor heeft opgegeven of omdat u lid bent van Groei & Bloei. Gelet op de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) per 25 mei 2018 geven wij u de mogelijkheid om te bepalen of u deze mailing ook in de toekomst wilt blijven ontvangen. Wilt u deze mailing in de toekomst niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail waarin u dit aangeeft. Groei&Bloei heeft een privacyverklaring (gedateerd 10 juli 2018), die op de website van Groei&Bloei is te vinden