Groningen

Komende activiteiten van Groei en Bloei afdeling Groningen

Hierbij ontvangt u de nieuwsflits van oktober met informatie over activiteiten van de vereniging Groei en Bloei. 

- Lezing en proeverij: "De Fruitgaard"
- Bloemschikken
- Plant van de maand
- Website is vernieuwd
- Terugblik; Wildplukken in het Stadspark
- Organisatiestructuur Landelijke Vereniging Groei en Bloei gaat wijzigen

Laat ons weten wat u vindt via deze link!
Met vriendelijke groet, Petra Grootscholten

Lezing en proeverij: De Fruitgaard

Gerrit en Cornelia Bosschaart hebben sinds oktober 1999 een fruitbedrijf en minicamping in Noordbroek waar zij appels, peren, pruimen en kersen telen. Van het geteelde fruit maken zij  jams, gelei’s en chutneys volgens een ouderwets recept onder de naam Grunneger Heerlyckheid. Ook maken zij Poffert in een bijzondere weckpot. Wie kent het heerlijke oude Groningse gerecht Poffert niet? Dit wordt warm gegeten met boter en suiker of stroopsaus! Al deze producten worden in hun eigen plattelandswinkel verkocht.
Cornelia zal een lezing verzorgen over hun bedrijf "De Fruitgaard". Tijdens een proeverij kunt u een aantal producten van hun bedrijf uitproberen en zullen er producten te koop zijn.
Komt u luisteren en proeven!!
 
Datum:       Woensdag 9 oktober 2019
Aanvang:    20.00 uur
Locatie:      Multifunctioneel Centrum ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, Groningen
Kosten:      Gratis voor leden, €3,- voor niet-leden
Informatie:  www.fruitgaard.nl
 

Bloemschikken

Het bloemschikken is een vast programma onderdeel van Groei en Bloei Groningen. We hebben een trouwe groep mensen, maar we vinden het erg gezellig om nieuwe mensen te kunnen verwelkomen! U kunt kiezen uit twee werkvormen; een opdracht met eigen materiaal (gevorderden) óf een bloemstuk aan de hand van een voorbeeld, waarbij alle materialen worden verzorgd (workshop). Onder begeleiding van Linda Eising (docente “Terra Next” en eigenaresse van ”Floraprojects”) komen er verschillende technieken aan bod, kunt u creatief zijn, heeft u een eigen inbreng én gaat u met een mooi bloemwerk naar huis! 
 
Datum:                             Tijdstip:
Maandag 14 oktober       19.30-22.00
Maandag 18 november    19.30-22.00
Zaterdag 14 december    10.00-12.00    Kerstworkshop
 
Locatie:    ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, Groningen
Kosten:     Gevorderden €13,- leden en €16,- niet-leden
                   Workshop €25,- leden en €28,- niet-leden
                   Kerstworkshop €30 leden en €35 niet-leden
Opgave:   Klaaske Beekhuis | tel 0594-611685 | klaaske.bd(at)hotmail.nl
 

Plant van de maand oktober; Groene Dakbedekkers

Koel in de zomer, warm in de winter en altijd groen, het hele jaar door. Groene daken duiken steeds vaker op, met dakbedekkers als vetkruid, steenbreek en huislook. Groene daken zijn mooi om te zien en zijn een nuttige aanvulling op de natuurlijke omgeving. Ze vergroten de biodiversiteit in je omgeving en maken de lucht schoon, doordat planten CO2 uitstoot opnemen en filteren.

Een groen dak trekt insecten aan (en dus ook vogels), is duurzaam en isoleert bovendien. Niet alleen wat betreft temperatuur, het dempt ook omgevingsgeluiden. Omdat de planten water opnemen, heb je minder snel te maken met wateroverlast bij een zware bui. Je hebt er amper onderhoud aan en vrijwel elk dak is ervoor geschikt. De Groene Dakbedekkers zijn ook geschikt voor kleine dakjes, zoals van een afdak, schuur of een vogelhuisje én voor verticale muurtuintjes. 

Keuze assortiment Groene Dakbedekkers
Alle Groene Dakbedekkers zijn vetplanten (ook wel succulenten genoemd). Een vetplant is een plant die water opslaat in de wortel, stengel of het blad om zo droge periodes te kunnen overbruggen. Er is keuze tussen ruim duizend cultivars, vaak worden ze in gemengde trays verhandeld. 
Vetkruid bloeit in wit, geel en rood en heeft naast de bekende bodembedekkers ook een paar soorten die wat hoger worden.
Steenbreek groeit in decoratieve rozetten met witte, rode, roze of paarse bloemen die niet hoger wordt dan 15 cm. 
Huislook bloeit tussen april en augustus met lichtgele, witte of roze stervormige bloemen die vrij spectaculair zo'n 10 cm uit de rozet opstijgen met palmachtige stengels.

Dank aan Bloemenbureau Holland.

Website is vernieuwd!

De nieuwe website is een feit!!

Er is hard gewerkt om het werken met de website onder de knie te krijgen en veel gegevens weer over te zetten. 
Neem maar gauw een kijkje op: www.groningen.groei.nl

Op de "Home" pagina vindt u in de oranje balk zoek mogelijkheden naar de activiteiten, nieuwsflitsen en "over ons"; contact gegevens naar het bestuur en commissieleden.
Verder ziet u onder de oranje balk een kopje "Uitgelicht".
Klik op één van de items voor verdere informatie.
Ook is de agenda nu gevuld, met een handige routewijzer naar de betreffende activiteit.
U vindt vast gauw uw weg. Wij zijn in ieder geval erg enthousiast!!

 

Terugblik; Wildplukwandeling met Sanne Scheltena

Met vijf enthousiaste Groei en Bloeiers struinden we het Stadspark af naar eetbare planten, vruchten en noten. Wat een grappige plant is die balsemien, de nootjes springen in je hand! En wij weten nu dat er ook eetbare pruimen te vinden zijn. We hebben geproefd aan hondsdraf, look zonder look, zevenblad; allemaal voor een heerlijke salade. Ook liet Sanne ons proeven aan een zelfgemaakte pesto van zevenblad en paardebloemblad. Er ging een wereld voor ons open!

Nieuwe structuur voor de Landelijke Vereniging Groei&Bloei

De Landelijke Vereniging Groei&Bloei krijgt vanaf 1 januari 2020 een nieuwe structuur. In de huidige structuur zijn alle afdelingen van het land vertegenwoordigd in de Algemene Vergadering; het hoogste orgaan van Groei & Bloei. De Algemene Vergadering wordt tot nu toe geadviseerd door de landelijke Rayonraad. 
In de nieuwe structuur is de Ledenraad het hoogste orgaan waarvan de leden vanuit de rayons worden afgevaardigd. De Rayonraad verdwijnt hiermee. De Algemene Vergadering behoudt nog drie belangrijke bevoegdheden: opheffing van de Vereniging, verkoop van het tijdschrift Groei & Bloei en wijziging van de statuten.

Verkiezingen voor de Ledenraad.
De afdelingen zoeken nu kandidaten voor de Ledenraad. De afdelingen van rayon Groningen mogen samen 2 leden afvaardigen naar de Ledenraad. Rayon Groningen zal bij meer dan 2 kandidaten een keuze maken. Dus........
Oproep aan de leden (of partners van leden van Groei & Bloei)
Wilt u meedenken in de Ledenraad over de toekomst van de Landelijke Vereniging Groei&Bloei en zich kandidaat stellen of wilt u meer informatie hierover? Neem dan contact op met Jenny Vogelzang (vogeljenny(at)hotmail.com of 06-10458594), voorzitter van afdeling Groei&Bloei Groningen.
Lees meer >>
 

Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)
U ontvangt deze mailing omdat u zich in het verleden hiervoor heeft opgegeven of omdat u lid bent van Groei & Bloei. Gelet op de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) per 25 mei 2018 geven wij u de mogelijkheid om te bepalen of u deze mailing ook in de toekomst wilt blijven ontvangen. Wilt u deze mailing in de toekomst niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail waarin u dit aangeeft. Groei&Bloei heeft een privacyverklaring (gedateerd 10 juli 2018), die op de website van Groei&Bloei is te vinden