Groningen

Activiteiten van Groei en Bloei afdeling Groningen

Hierbij ontvangt u de nieuwsflits van februari met informatie over activiteiten van de vereniging Groei en Bloei. 

- Van de voorzitter
- Jaarvergadering en lezing woensdag 5 februari 2020
- Bloemschikken; graag nu even aanmelden voor workshop van 10 februari
- Noord Nederlands Bloemschikevenement; kaarten bestellen voor demonstratie
- Engeland tuinenreis
- Bloem van de maand
- Terugblik
- Leden gevraagd voor Landelijke Ledenraad

Laat ons weten wat u vindt via deze link!
Met vriendelijke groet, Petra Grootscholten

Van de voorzitter

Een nieuw jaar en een nieuwe start van het seizoen 2020 van Groei&Bloei, afdeling Groningen! U heeft het jaarprogramma al in de bus gekregen en ik hoop natuurlijk dat u het een mooi aanbod vindt. De voor u leuke activiteiten maar meteen in uw agenda zetten, want anders gaat het verloren in alle besognes, die u bezig houden.
Deze week reed ik met de auto in een sneeuwbui! Een vreemde belevenis! Dat zal toch niet het enige winterse zijn dit jaar? Ik hoef echt geen onbegaanbare wegen, glibberige fietspaden of hoge sneeuwduinen, maar een beetje winter, graag! Eén droge sneeuwweek, één keer schaatsen op het meertje…….. Natuurlijk denk ik dan wel meteen aan de ijsvogel, die vindt het maar niks – hoe moet hij onder het ijs visjes vangen? Er komen steeds meer ijsvogels in Nederland, maar ijs op het water betekent de dood.

Landelijk komt er dus een nieuwe bestuursvorm, er komt een Ledenraad. Vanuit het Rayon (7 afdelingen G&B in de provincie Groningen) mogen er 2 mensen zitting nemen in die Ledenraad. Eveline Hilhorst (onze secretaris) heeft zich kandidaat gesteld, naast meneeer Ebbens uit Winschoten. Verder kunt u zich zelf ook nog kandidaat stellen, zie stukje verderop in deze nieuwsflits.

Ik wens iedereen een mooi en interessant jaar toe met de activiteiten van Groei&Bloei, die we als bestuur voor u hebben bedacht. Ik hoop u in grote getale te ontmoeten bij de lezingen, de excursies en de workshops!
Op naar een prachtig groeiend en bloeiend jaar!

Jaarvergadering en Lezing De magie van tuinieren

Voor de leden is er om 19.30 de jaarvergadering, waarin we het jaar kort doornemen, alle stukken vastleggen en u in de gelegenheid bent om vragen te stellen aan het bestuur.
Na de koffiepauze zal Wim Paul van der Ploeg een presentatie geven. Wim Paul heeft in 2017 een boek geschreven, waarin hij u mee neemt op een inspirerende reis door de tuin en de innerlijke belevingswereld (240 pagina's). Daar zal hij vanavond over vertellen. Dmv. verhalen en meditatieve passages maak je kennis met de magische kant van het tuinieren. Verder geeft hij praktische aanwijzingen, zodat u uw tuin een extra accent kunt geven.

Datum:  Woensdag 5 februari 2020
Aanvang:  19.30 uur, lezing start om 20.15 uur
Locatie:  Multifunctioneel Centrum ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, Groningen
Kosten:  gratis voor leden, €3,- voor niet-leden

Bloemschikken

Doet u ook mee? U kunt kiezen uit twee werkvormen; een opdracht met eigen materiaal (gevorderden) óf een bloemstuk maken aan de hand van een voorbeeld, waarbij alle materialen worden verzorgd (workshop). Onder begeleiding van Linda Eising (docente op “Terra” en eigenaresse van ”Floraprojects”) maakt u vaak icm. een technisch detail een mooi bloemwerk!  

Datum:                              Tijdstip:
Maandag 10 februari        19.30-22.00

Locatie:    MFC ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, 9743 BJ  Groningen
Kosten:    Gevorderden €13,- leden en €16,- niet-leden
Opgave:   Klaaske Beekhuis | tel 0594-611685 | klaaske.bd(at)hotmail.nl

Noord Nederlands Bloemschikevenement

Engeland Tuinenreis 2020

Ga mee op tuinenreis op 11-15 juni; 5 dagen naar Hertfordshire met 2 nachten verblijf in het Cheshunt Marriott Hotel op basis van halfpension.
Vervoer per luxe touringcar met chauffeur en reisleiding via een overtocht per Stena Line nachtboot via route Hoek van Holland-Harwich. 
Er worden wel 8 tuinen bezocht waaronder ook privé tuinen. Prijs is vanaf € 585,- per persoon. Ga voor informatie naar de website van het rayon of Garden Tours.
 

Bloem van de maand februari; de Chrysant

Bloemen in het geel, wit, crème, roze, groen, rood, oranje, paars, brons met soms wel een diameter van 14 centimeter: de Chrysant (officieel Chrysanthemum) is een beauty. Hij heeft een flinke reis afgelegd, helemaal vanuit Azië, en voelt zich hier inmiddels helemaal thuis.

Herkomst
In China en Japan staat de bloem al heel lang hoog in aanzien. In China mochten bijvoorbeeld alleen edelen zich met de Chrysant bezighouden en in Japan kreeg de chrysant het predicaat nationale bloem. Daar, maar ook in andere delen van het verre oosten, staat de bloem symbool voor een lang en gelukkig leven. Pas in 1688 kwam de chrysant vanuit het toenmalige Nederlands-Indië naar Europa. Linnaeus doopte hem Chrysanthemum indicum: ‘de uit Indië afkomstige, goudgele bloem’.

Keuze assortiment
Chrysanten kunnen we indelen in drie bloemtypen:
- De geplozen Chrysant: één grotere bloem per steel.
- De troschrysant: meerdere kleine bloemen.
- De Santinichrysant: maximale steellengte 55 cm, de kleinere bloemen zitten hoger dan bij de troschrysant.
We onderscheiden daarnaast enkelbloemige, gevulde, anemoon-, spider- en pomponbloemige types. Nieuwe soorten chrysanten zijn vaak sneller in de teelt en hebben nieuwe kleuren, bloemvormen en –groottes. Ook kleurbehandelde chrysanten maken hun opmars.

Verzorgingstips
Verwijder met een scherp mes of snoeischaar 3-5 centimeter van de steel en ook de bladeren die evt. in het water gaan hangen.
Chrysanten zijn dorstig, vul vazen regelmatig aan met vers water.
Zet Chrysanten niet in de volle zon, ze gaan dan tot wel drie weken mee.

Presentatietips 
In februari maakt u mooie natuurlijke boeketten met Chrysant en de eerste bloeiende takken van Prunus, Syringa of Forsythia. Het frisse geel en roze zijn een heerlijk voorproefje op het voorjaar. Liever kleine, volle boeketjes? Combineer Chrysanten dan met bolbloemen zoals tulpen, ranonkels en anemonen. Of stel een frisgroen boeket samen vol groene Anthuriums, Chrysanten, Anjers en bladsoorten als Philodendron, Asparagus en Pandanus.

Dank aan Bloemenbureau Holland.

Terugblik; maand december

In de maand december stond het hoogtepunt van het de kerst bloemschik workshop op het programma.
We waren met een heel enthousiaste club vrouwen in de weer voor een mooi bloemstuk!
We konden kiezen uit een soort stam waartussen we de kerstversiering opmaakten of een liggend stuk dat aan weerskanten werd afgewerkt met stukken licht schors. Zie hieronder voor een mooi resultaat!

 

 

Nieuwe structuur voor de Landelijke Vereniging Groei&Bloei; wie geeft zich op?

De Landelijke Vereniging Groei&Bloei krijgt vanaf 1 januari 2020 een nieuwe structuur. In de huidige structuur zijn alle afdelingen van het land vertegenwoordigd in de Algemene Vergadering; het hoogste orgaan van Groei & Bloei. De Algemene Vergadering wordt tot nu toe geadviseerd door de landelijke Rayonraad. 
In de nieuwe structuur is de Ledenraad het hoogste orgaan waarvan de leden vanuit de rayons worden afgevaardigd. De Rayonraad verdwijnt hiermee. De Algemene Vergadering behoudt nog drie belangrijke bevoegdheden: opheffing van de Vereniging, verkoop van het tijdschrift Groei & Bloei en wijziging van de statuten.

Verkiezingen voor de Ledenraad.
De afdelingen zoeken nu kandidaten voor de Ledenraad. De afdelingen van rayon Groningen mogen samen 2 leden afvaardigen naar de Ledenraad. Rayon Groningen zal bij meer dan 2 kandidaten een keuze maken. Dus........

Oproep aan de leden (of echtgenoten of partners van leden van Groei&Bloei)
Wilt u meedenken in de Ledenraad over de toekomst van de Vereniging Groei&Bloei en zich kandidaat stellen of wilt u meer informatie hierover? Neem dan contact op met de voorzitter van uw Groei&Bloei Groningen (Jenny Vogelzang (E: vogeljenny(at)hotmail.com of T: 06-10458594), of met de voorzitter van het Rayon Groningen Watze Bokma (E: watzebokma(at)hotmail.com of T: 0597-591688). Voor meer informatie zie de website van het Rayon: www.rayon-groningen.groei.nl onder het kopje “over ons” 
Lees meer >>

Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)
U ontvangt deze mailing omdat u zich in het verleden hiervoor heeft opgegeven of omdat u lid bent van Groei & Bloei. Gelet op de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) per 25 mei 2018 geven wij u de mogelijkheid om te bepalen of u deze mailing ook in de toekomst wilt blijven ontvangen. Wilt u deze mailing in de toekomst niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail waarin u dit aangeeft. Groei&Bloei heeft een privacyverklaring (gedateerd 10 juli 2018), die op de website van Groei&Bloei is te vinden