Groningen

Activiteiten van Groei en Bloei afdeling Groningen

Hierbij ontvangt u de nieuwsflits van maart met informatie over activiteiten van de vereniging Groei en Bloei. 

- Workshop Haning Basket op 14 maart 2020 (aanmelden noodzakelijk en kan nu alleen nog via Van Oostwaard website)
- Noord Nederlands Bloemschikevenement op zaterdag 14 maart 2020
- NL doet op vrijdag/zaterdag 13/14 maart 2020
- Bloemschikken op 23 maart 2020 (graag nu aanmelden)
- Lezing; Een kleine eetbare tuin op woensdag 25 maart 2020
- Bloem van de maand
- Terugblik


Laat ons weten wat u vindt via deze link!
Met vriendelijke groet, Petra Grootscholten

Workshop Hanging Basket maken

Natuurlijk mag de workshop “Hanging Basket“ maken niet ontbreken.  Onder begeleiding maken we mbv. mini plantjes, grond en mest  een Hanging Basket. De manden blijven tot begin mei op de kwekerij om verder te groeien. U zult versteld staan van het resultaat als u de manden komt ophalen, voor een zomer lang bloei! Wanneer u in het bezit bent van een basketframe van een voorgaand jaar en u deze hervult, dan krijgt u €1,50 korting. Kant en klare Hanging Baskets kosten €32,50 per stuk. Uiteraard is het ook mogelijk om tijdens de workshop zelf extra baskets te maken. 

Datum:     Zaterdag 14 maart 2020
Tijdstip:    14.00 - 16.00 uur
Locatie:    Van Oostwaard, De Akkers 17, 9636 CB Zuidbroek, T 06-    51854872
Kosten:    €32,50 (prijs is incl. koffie met koek), graag contant betalen
Opgave:  Via website www.vanoostwaard.com

We gaan met eigen vervoer, maar hebt u geen vervoer, geef dit aan, dan proberen we vervoer te regelen.

 

Noord Nederlands Bloemschikevenement

"NL Doet 2020" van het Oranjefonds

En dit weekend is er nog meer te doen op tuingebied!! U kunt meedoen aan "NL Doet 2020" van het Oranjefonds! Op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart vindt in Nederland deze grote vrijwilligersactie plaats. Ook in Groningen en omgeving kunt u op deze dagen met andere vrijwilligers de handen uit de mouwen steken. Op de website van NLdoet.nl kunt u een (tuin)klus uitzoeken die bij u past en/of bij u in de buurt ligt.

Voorbeelden van tuinklussen waar een setje extra handen heel goed gebruikt kunnen worden zijn:
Wilde planten voor insecten planten en zaaien op een speelveld in Den Horn, voorbereidingen treffen voor het kweken van groenten voor de voedselbank aan de Winsumerweg in Groningen, vlinderlokkende planten aanplanten bij Roer in de wijk Lewenborg in Groningen, violen poten in Bedum, bloembakken vullen met nieuwe plantjes bij zorgcentra, klussen in het Boeremapark in Haren, of tuinwerkzaamheden uitvoeren rondom woonzorgcentrum (Nesciolaan in Haren)

Zoveel te doen. Meld u zich snel aan op de website!

Bloemschikken

Doet u ook mee? U kunt kiezen uit twee werkvormen; een opdracht met eigen materiaal (gevorderden) óf een bloemstuk maken aan de hand van een voorbeeld, waarbij alle materialen worden verzorgd (workshop). Onder begeleiding van Linda Eising (docente op “Terra” en eigenaresse van ”Floraprojects”) maakt u vaak icm. een technisch detail een mooi bloemwerk!  

Datum:                              Tijdstip:
Maandag 23 maart           19.30-22.00

Locatie:    MFC ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, 9743 BJ  Groningen
Kosten:    Gevorderden €13,- leden en €16,- niet-leden
                  Workshop €25,- leden en €28,- niet-leden
Opgave:   Klaaske Beekhuis | tel 0594-611685 | klaaske.bd(at)hotmail.nl

Lezing Een Kleine eetbare tuin

Madelon Oostwoud zal vol enthousiasme komen vertellen over een eetbare siertuin en permacultuur. De uit Bilthoven afkomstige Madelon schreef er een boek over. Het is mogelijk om met een kleine stadstuin een duurzame, biologisch en groene levenshouding te hebben. Madelon biedt inspiratie en praktische tips voor ontwerp, aanleg en onderhoud!

Datum:       Woensdag 25 maart 2020
Aanvang:    20.00 uur
Locatie:       Multifunctioneel Centrum ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, Groningen
Kosten:        gratis voor leden, €3,- voor niet-leden
 

Bloem van de maand maart; de Tulp

De tulp staat in maart op de Bloemenagenda
De maand waarin de lente begint, vieren we met de tulp. De bloem van het geslacht Tulipa ademt frisheid, stevigheid en kleur; voorjaar! 

Herkomst
Klompen, molens en tulpen: de Nederlandse drie-eenheid. Toch? Niet helemaal. De bloem komt oorspronkelijk namelijk uit Turkije. Daar droegen Ottomaanse sultans een tulp op hun tulband. In 1562 kwam een eerste vracht tulpenbollen aan in Antwerpen, waarmee de Nederlandse bollenteelt begon. Al snel ontstonden nieuwe vormen en kleuren, die Nederlandse velden vulden.

Keuze assortiment
Tegenwoordig worden er 10.000 hectaren tulpenbollen in Nederland geteeld in wel 3.000 cultivars. Door veredeling bestaan inmiddels vijftien groepen tulpen, met onderscheidende blad- en bloemvorm, natuurlijke bloeiperiode en/of hoogte. Tulpen zijn er in vele hoedanigheden, met onder andere bloemranden met franjes, groene vegen in de bloem en dubbele bloemen die bijna kunnen doorgaan voor pioenrozen.

Waar let u op bij de inkoop van tulpen?
Het gewicht bepaalt het uiterlijk van de tulp. Uit grote bollen komen de zwaarste tulpen met de grootste bloemen.
Lengte en rijpheidstadium moeten in evenwicht zijn. Bij het inkopen van tulpen moeten de bloemen gezond zijn. Tulpen lijden soms aan Botrytis of hebben gele bladpunten. Wanneer er zwakke, glazige plekken in de steel zitten, is er sprake van kiepers of waterstelen, die niet stevig zullen staan in de vaas.

Presentatietips 
Het tulpenhoogseizoen loopt van januari tot medio april. In maart heeft u dus de keuze uit alle types en kleuren. Een flink boeket met verschillende kleuren tulpen is simpel maar onweerstaanbaar. Liever wat klassieker? Papagaaitulpen passen door hun sierlijke vorm perfect in mooie stillevens à la de zeventiende eeuw, bijvoorbeeld in combinatie met ranonkels, anjers, hortensia en Eucalyptus.

Verzorgingstips
Houd bij het kiezen van een vaas rekening met een paar centimeter groei van de tulpen.
Zorg dat de vaas schoon is en vul deze met koud kraanwater en het bijgeleverde snijbloemenvoedsel.
Zorg dat er geen blad in het water komt, verwijder zo nodig de onderste bladeren.
Snijd twee tot drie centimeter van de stelen.
Zet de vaas op een tochtvrije plek, zo koel mogelijk. Zet de tulpen niet naast fruit, dit versnelt de uitbloei van de bloemen.
Tulpen zijn dorstig. Controleer regelmatig het waterniveau in de vaas en vul wanneer nodig bij met koud kraanwater.
Snij slap hangende tulpen opnieuw af, draai ze in stevig papier en laat ze een uurtje in het water staan. Ze staan daarna weer keurig overeind.

Dank aan Bloemenbureau Holland.

Terugblik; maand februari

In de maand februari hadden we de jaarvergadering.
In een korte vergadering namen we alle stukken door en werd het bestuur herkozen.
U kunt alles terug lezen in de notulen.
Ook was er tijd voor een feestje, we hadden nl. twee leden die al 35 jaar lid zijn van Groei en Bloei;
Joke Schilperoord en Fleur Zonneveld. Joke was aanwezig om even in het zonnetje te worden gezet met een mooie bos bloemen en het felbegeerde speldje!
Nadien volgden we de lezing van Wim Paul over "Magisch Tuinieren". Het kwam er in mijn vertaling op neer dat we meer op ons gevoel moeten tuinieren. Kijk naar lijnen, wat past wel en niet, kijk naar de omgeving, past dit allemaal in het plaatje?? 

Verder gingen de bloemschikkers in de weer met droogbloemen (grassen) en verse bloemen.
Hoe je dat kunt combineren was een ware eye opener!

 

 

Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)
U ontvangt deze mailing omdat u zich in het verleden hiervoor heeft opgegeven of omdat u lid bent van Groei & Bloei. Gelet op de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) per 25 mei 2018 geven wij u de mogelijkheid om te bepalen of u deze mailing ook in de toekomst wilt blijven ontvangen. Wilt u deze mailing in de toekomst niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail waarin u dit aangeeft. Groei&Bloei heeft een privacyverklaring (gedateerd 10 juli 2018), die op de website van Groei&Bloei is te vinden