Groningen

Komende activiteiten van Groei en Bloei afdeling Groningen

Hierbij ontvangt u de nieuwsflits van juli en augustus met informatie voor de activiteiten van de vereniging Groei en Bloei. 

- Avondbustocht; geef u deze week nog op!
- Open Tuinen estafette
- Plant van de maand; Bijenvrienden

Laat ons weten wat u vindt via deze link!
Met vriendelijke groet, Petra Grootscholten

Avondbustocht, u kunt u deze week nog opgeven!

Dit jaar is de organisatie van de avondbustocht in nieuwe handen. Rixt van Gosliga van tuinadviesbureau “De Korenbloem” heeft zich hiertoe bereid verklaard. Rixt is geen vreemde in “tuinenland”; met haar bedrijf is zij dagelijks bezig om GROEN onder de aandacht te brengen. Door het inrichten van tuinen met oog voor groen kunnen mensen de natuur dichtbij huis ervaren. Rixt geeft cursussen, presentaties en rondleidingen. Zo worden deelnemers wijzer over tuinontwerpen en plantensoorten. Welke tuinen heeft Rixt voor onze bustocht op het oog? Het blijft voor nu nog een verrassing! Ga mee, het vervoer wordt geregeld, want we gaan per bus!

Datum:    Dinsdag 9 juli 2019
Vertrek:   18.15 uur
Locatie:   P-plaats Kardinge, Groningen
Kosten:    €20,- voor leden, €25,- voor niet-leden 
Opgave:  Klaaske Beekhuis | tel. 0594-611685 | klaaske.bd(at)hotmail.nl

Open Tuinen Weekend Groei&Bloei Groningen

Dit is het jaarlijkse hoogtepunt in het tuinseizoen!

Alle Groei en Bloei afdelingen van de provincie (rayon) Groningen trekken tijdens de zomer  samen op! Vele Groei en Bloeiers stellen hun tuin gratis open voor publiek! De verschillende afdelingen zijn per toerbeurt ingedeeld. Voor de maand juli is dit op 6 en 7 juli Appingedam/Delfzijl, 20 en 21 juli Groningen,  3 en 4 aug. Haren/Eelde en 17 en 18 aug. Midden-Groningen en Veendam.

Onze afdeling, Groei&Bloei Groningen, is 20 - 21 juli aan de beurt. Coby Swarte en Gretha Reigersberg hebben de organisatie in handen.

Meer informatie is te vinden op de website van de Open Tuinen Estafette en in de u toegestuurde gids/folder.

Terugblik!

In juni hebben we geen terugblik. We zijn (waarschijnlijk) allemaal druk in de tuin of hebben een mooie tuin bekeken tijdens de open tuinen weekenden van het rayon die al zijn gehouden!! 

Plant van de maand juli; Bijenvrienden

Een groene tuin is niet alleen een genot om naar te kijken, doorheen te lopen en in te ontspannen, het is ook een paradijs voor bijen, hommels, vlinders en andere nuttige insecten. Voor hen is een bloeiende tuin een snoepwinkel, zeker gezien het feit dat ze door intensieve akkerbouw en steeds meer betegelde tuinen minder eten kunnen vinden. Hierdoor worden deze beestjes kwetsbaar, terwijl ze van groot belang zijn voor de bestuiving van bloemen, planten en gewassen. Een groene tuin met bijenvrienden helpt de schaarste aan divers voedsel te verminderen en levert een hoop levendigheid op aan gezoem, gefladder en gegons. De planten vormen een aanvulling op wat er al groeit en bloeit in de omgeving én draagt bij aan een gezonde biotoop in de eigen buurt. 

Welke bijenvrienden zijn er zoal te koop?

Duizendknoop (Achilla) Platte bloemschermen in wit, geel roze en paars die prachtig deinen in de wind. De bloemen ruiken een beetje naar kamille. De meest voorkomende soorten zijn Achilla filipendulina met gele ronde schermen en Achillea  millefolium die er in veel verschillende kleuren is. Beiden hebben sterk ingesneden blad. 

Dropplant (Agastache) Smaakt naar anijs, ruikt naar drop, bloeit met schitterende, vaak paarsblauwe aren vol bloemetjes. Niet alleen in trek bij insecten, in het najaar eveneens onweerstaanbaar voor vogels. Er zijn ook cultivars in oranje en rood.

Stokroos (Alcea) Majestueus in lengte tot 2-3 meter met enorme bloemen in wit, pasteltinten of rood: dit is de bijenvriend die van een muur of schutting een insectenresort maakt. Verkrijgbaar in enkel- en dubbelbloemig.

Zeeuws knoopje (Astrantia) Een van de mooiste zomerbloeiers ooit, denk aan een bloeiend speldenkussen in een ster. En dat dan in roos, roze of wit – geen wonder dat Hommel & Co er dol op zijn. 

Anemoon (Anemone) Schitterende bloemen in wit, roze, lila en purper met een nog mooier hart in groen, geel of theatraal zwart, met deze bijenvriend wordt de aankleding van de tuin nóg spannender.

(Met dank aan Bloemen Bureau Holland)

Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG)
U ontvangt deze mailing omdat u zich in het verleden hiervoor heeft opgegeven of omdat u lid bent van Groei & Bloei. Gelet op de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) per 25 mei 2018 geven wij u de mogelijkheid om te bepalen of u deze mailing ook in de toekomst wilt blijven ontvangen. Wilt u deze mailing in de toekomst niet meer ontvangen? Stuur ons dan een e-mail waarin u dit aangeeft. Groei&Bloei heeft een privacyverklaring (gedateerd 10 juli 2018), die op de website van Groei&Bloei is te vinden